Topirea ghețarilor, o afacere pentru unii. Miliardarii lumii finanțează o vânătoare de comori în Groenlanda. Ce caută Jeff Bezos și Bill Gates
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Topirea ghețarilor, o afacere pentru unii. Miliardarii lumii finanțează o vânătoare de comori în Groenlanda. Ce caută Jeff Bezos și Bill Gates / Foto: Pixabay, de dassel
Topirea ghețarilor, o afacere pentru unii. Miliardarii lumii finanțează o vânătoare de comori în Groenlanda. Ce caută Jeff Bezos și Bill Gates / Foto: Pixabay, de dassel
Miliardarii lumii finanțează o vânătoare masivă de comori în Groenlanda, pe măsură ce ghețarii se topesc în ritm accelerat.

Unii dintre cei mai bogați oameni ai lumii finanțează o vânătoare masivă de comori, cu elicoptere și transmițătoare, pe coasta de vest a Groenlandei, scrie CNN. Criza climatică topește Groenlanda într-un ritm fără precedent, ceea ce, într-un mod ironic, pare a fi o oportunitate pentru investitorii, dar și pentru companiile miniere care caută un depozit de minerale esențiale capabile să alimenteze tranziția la energie verde.

O echipă de miliardari, printre care Jeff Bezos, Michael Bloomberg și Bill Gates, pariază că sub suprafața dealurilor și văilor de pe insula Disko și Peninsula Nuussuaq din Groenlanda există suficiente minerale esențiale pentru a alimenta sute de milioane de vehicule electrice.

"Căutăm un zăcământ care să fie primul sau al doilea cel mai important zăcământ de nichel și cobalt din lume”, a declarat Kurt House, CEO al Kobold Metals, pentru CNN.

Dispariția gheții din Arctica, pe uscat și în ocean, evidențiază o dihotomie unică: Groenlanda este punctul zero pentru impactul schimbărilor climatice, dar ar putea deveni și punctul zero pentru aprovizionarea cu metalele necesare pentru a rezolva criza cu care ne confruntăm.

Ce vor, de fapt, să găsească miliardarii lumii în Groenlanda

Grupul de miliardari susțin financiar Kobold Metals, o companie de explorare minerală și startup din California, conform reprezentanților acesteia. Kobold se afla într-un parteneriat cu Bluejay Mining pentru a găsi metale rare și prețioase în Groenlanda, care sunt necesare pentru a construi vehicule electrice și baterii masive pentru a stoca energie regenerabilă. Bezos, Bloomberg și Gates nu au răspuns solicitărilor CNN de a comenta acest subiect.

În această așa-numită vânătoare de comori sunt implicaţi 30 de geologi, geofizicieni, bucătari, piloți și mecanici. Aceștia sunt responsabili de prelevarea mostrelor de sol, folosirea dronelor zburătoare și elicopterelor cu transmițătoare pentru a măsura câmpul electromagnetic al subsolului și de cartografierea straturilor de rocă de dedesubt. Aceștia utilizează inteligența artificială pentru a analiza datele şi a identifica exact unde să foreze pentru a găsi ceea ce caută, începând cu vara viitoare.

"Schimbările climatice au făcut explorarea și exploatarea mineritului din Groenlanda mai ușoare și mai accesibile"

"Este îngrijorător să asistăm la consecințele și impactul schimbărilor climatice din Groenlanda. Dar, în general, schimbările climatice au făcut explorarea și exploatarea mineritului din Groenlanda mai ușoare și mai accesibile”, a declarat Bo Moller Stensgaard, CEO-ul Bluejay Mining, pentru CNN. 

În plus, Stensgaard susține că prelungirea perioadelor fără gheață în mare favorizează trimiterea mai uşor a metalelor pe piața globală.

"Pe măsură ce aceste tendințe continuă și în viitor, nu există nicio îndoială că mai multe terenuri vor deveni accesibile și o parte din acest teren ar putea avea potențialul de dezvoltare minerală." a spus și Mike Sfraga, președintele Comisiei de Cercetare Arctică din Statele Unite.

Groenlanda ar putea fi un punct major de interes pentru cărbune, cupru, aur și zinc, potrivit Studiului Geologic al Danemarcei și Groenlandei. Președintele Comisiei de Cercetare Arctică din Statele Unite consideră că poziția pro-minerit nu dăunează mediului, fiind esențial pentru cultură și mijloacele de trai ale Groenlandei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel