Top surpriză: Cât de cinstiți sunt românii în comparație cu alte țări
S-au "pierdut" experimental 192 de portofele, în Europa, America de Sud şi de Nord şi în India. În fiecare exista un act de identitate fictiv şi un număr de telefon, o fotografie de familie, bonuri de cumpărături, precum şi o suma în moneda locală, echivalentă cu 50 de dolari americani. Este un experiement al Într-o zi însorită de la finele lui aprilie, la Lisabona, lângă un măslin din faţă superbului monumet arhitectural de secol XVI Casă dos Bicos, un cuplu de vreo 60 de ani a dat peste un portofel. L-au ridicat, s-au uitat înăuntru şi au sunat imediat la numărul de mobil notat pe un cartonaş. Reporterii Reader’s Digest s-au întâlnit imediat cu cetăţenii oneşti, care s-au dovedit a fi turişti olandezi! În cele două zile în care au fost „pierdute“ portofele prin Lisabona, acesta a fost singurul returnat. Celelalte 11 au rămas pierdute, cu tot cu bani.
Madrid şi Praga s-au situat şi ele pe cele mai de jos trepte la capitolul corectitudine, cu numai două, respectiv trei portofele returnate. Iar la Madrid, ca şi la Lisabona, unul dintre cei care le-au returnat nu era spaniol.
Cum stă situația la BucureștiÎn zona de la Universitate, o femeie de vreo douăzeci şi ceva de ani, cu păr negru strălucitor, strâns în coadă la spate, a ridicat portofelul. A întrebat doi oameni din apropiere dacă este al lor. Când aceştia au zis că nu, a coborât în pasajul subteran de la metrou. A cercetat atent conţinutul portofelului, pe care apoi l-a pus în buzunar.
Alte două femei, care au găsit un portofel în aceeaşi zonă, au procedat altfel. I-au cercetat conţinutul, au sunat şi s-au întors din drum pentru a-l returna. „Aş fi dat portofelul înapoi în orice condiţii. Aşa am învăţat de la părinţi şi niciodată nu aş lua ceva care nu-mi aparţine“, a spus Sonia, care e studentă.
Cu un scor total de patru portofele returnate din cele 12 "pierdute", Bucureştiul s-a situat spre finalul clasamentului în ceea ce priveşte onestitatea. Dar, surprinzător, acelaşi scor l-a obţinut şi unul dintre cele mai bogate oraşe din Europa, Zurich.
Ideile preconcepute nu se confirmă
Din cele 192 de portofele pierdute, au fost returnate 90, adică 47%. Se pare că vârstă nu poate spune nimic despre cinstea oamenilor. Nici sexul nu reprezintă un factor de departajare, deşi în două dintre oraşe femeile s-au evidenţiat. Nici relativa bunăstare nu pare a fi un garant al corectitudinii.
În timp ce unii demagogi arată cu degetul spre străini că sursă a delictelor, imigranţii care au descoperit portofelele au părut în medie la fel de cinstiţi că nativii din respectivele ţări.Clasamentul zonelor din București (câte portofele au fost returnate din cele trei “pierdute” în fiecare zonă):Dorobanţi 2/3 Universitate 1/3 AFI Cotroceni 1/3 Calea Văcăreşti 0/3Clasament în lume:Helsinki 11/12 Mumbai 9/12 Budapesta 8/12 New York 8/12 Moscova 7/12 Amsterdam 7/12 Berlin 6/12 Ljubljana 6/12 Londra 5/12 Varşovia 5/12 Bucureşti 4/12 Rio de Janeiro 4/12 Zurich 4/12 Praga 3/12 Madrid 2/12 Lisabona 1/12Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News