Top cinci vitamine pentru un creier sănătos. Prof. Ciurea are lista
Neurochirurgul Vlad Ciurea a dezvăluit care sunt cele mai importante vitamine pentru creier.
„Cele cinci vitamine pentru creier:
- Vitamina A (morcov)
- Vitamina C (citrice)
- Vitamina K (legumele verzi, care ne ajută să avem tonicitatea vaselor)
- Vitamina D (gălbenuș de ou)
- Vitamina E (nuci, spanac, avocado, semințe, alune – împiedică formarea de plăci care blochează stimulul nervos și ne apără de demență și Alzheimer)”, a scris neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar, pe contul său de Facebook.
„Cele cinci vitamine contribuie la formarea transmisiei nervoase. Degeaba neuronii mei sunt buni dacă transmisia nervoasă este proastă”, a subliniat Vlad Ciurea.
Neurochirurgul Vlad Ciurea, „câteva cuvinte despre degradarea sistemului nervos”
„Sunt mai multe tipuri de demențe: demență senilă, vasculară etc. S-a conturat, în această eră „supramodernă”, o boală care la noi nu era acum ceva timp - Alzheimer. Recomand prevenirea acestei boli. Pentru că se poate! Pornim din copilărie, de la educație. Dar putem face pe tot parcursul vieții activități care ajută creierul și îl mențin „în formă”.
Iată câteva:
Discuțiile. În dialog ne punem mintea la contribuție, se creează sinapse (adică legături). Iar creierul trăiește prin legături.
Alimentația.
Somnul. În timpul somnlui se produce „curățarea” creierului. Trebuie să dormim!
Aer curat. Drumeții la munte, cât mai des.
Atmosferă plăcută, neconflictuală. Fără izolare și fără stat cu ochii în televizor sau în telefon / tabletă, că ne atrofiem cerebral.
Rebus, șah, puzzle. Este excepțional!
Învățați limbi străine după vârsta de 60 de ani.
Lucruri noi, oameni noi, locuri noi. Toate acestea înseamnă sinapse noi, deci un creier funcțional”, a transmis Vlad Ciurea.
Într-un alt mesaj publicat pe contul de Facebook, Vlad Ciurea a făcut și următoarele precizări: „Cel mai bun medicament este să avem activitate! Dacă stai și te uiți pe tavan te năpădesc gândurile… Activitatea fizică și cerebrală sunt importante. Dacă ai activitate, organismul se mobilizează, te ascultă. Sunt atâtea exemple de oameni bolnavi care s-au apucat de dans, au început să învețe o limbă străină, să patineze ori să înoate. Au reînviat, pentru că au dat comandă creierului și corpului lor că se poate!”
Citește și pe DCNews: Secretul grecilor. Prof. Ciurea: De ce sunt sănătoși, veseli și longevivi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News