TOP 5 cele mai riscante sporturi de plajă. Dr Codorean: Atenție dacă purtați papuci sau sandale!
Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, specializat în traumatologie sportivă, susține beneficiile practicării sporturilor de plajă, dar avertizează că și ele implică, asemeni sporturilor de iarnă, riscuri de accidentări grave pentru articulații și oase.
În topul celor mai riscante sporturi de plajă care implică accidentări un loc fruntaș îl ocupă fotbalul pe plajă, însă pot apărea probleme și în timpul practicării voleiului, kiteing-ului sau skiului nautic.
“Fotbalul și apoi voleiul pe plajă sunt sporturile practicate la mare la care se pot produce cele mai multe accidentări pe timp de vară. Sunt jocuri de echipă, se aleargă mult după minge, nisipul nu e drept, alunecă piciorul, apare foarte repede oboseala care este potențată și de temperaturile ridicate, există și contact pe teren, căzături pe nisip și astfel se pot produce accidentari neplăcute. La kiting există riscul de a-ți ieși unul dintre picioare din suport, moment în care se răsuceste kite-ul, iar piciorul fix se poate accidenta. La schi nautic se poate răsuci unul dintre schiuri, cel care practică nu dă drumul la sfoară și se pot produce accidentări foarte grave.”, descrie dr. Ion Bogdan Codorean riscurile pe care le implică sporturile pe plaja a căror practicare o încurajează, însă cu precauțiile luate.
Entorsele de glezna, de genunchi, rupturile de ligament, de menisc, fracturile de gleznă sunt, din experiența dr. Ion Bogdan Codorean, printre cele mai des întâlnite accidentări suferite în urma practicării sporturilor pe nisip, iar tipurile de tratamente recomandate de medicul ortoped în urma controalelor și a investigațiilor pot varia de la repaos, imobilizare până la intervenție chirurgicală și recuperare post-operatorie.
Numărul pacienților care ajung în cabinetul medicului ortoped cu accidentări în timpul practicării sporturilor de plajă crește odată cu interesul oamenilor pentru mișcare și în vacață, dar și odată cu diversificarea tipurilor de activități sportive și distractive care se pot face la mare. Se pare că cei mai expuși accidentărilor sunt adulții, copiii fiind mai atrași de apa mării decât de sportul pe plajă și atunci sunt mai feriți de riscuri.
Dr. Ion Bogdan Codorean subliniază că este necesar ca cei care practică sporturi și jocuri pe plajă să aibă precauție, atenție și grijă atât la tipul de încălțări pe care le poartă, cât și la starea de oboseală în care se află:
”În primul rând, cei care aleg acest tip de mișcare trebuie să știe să se oprească daca simt că obosesc, pentru că, mai ales la mare, unde sunt și temperaturi ridicate și soare foarte puternic, atunci când ești obosit, nu mai ai coordonare și reacție. În plus, cel mai bine este să practicăm sporturi de plajă desculți. În afara riscului de a da peste un ciob sau o scoică ascuțită, e mult mai sigur desculț. Dacă jucăm în papuci sau sandale, ne împiedicăm sau ne alunecă talpa, pentru că nu e o încălțăminte fixă, iar în adidași, am avea sigur disconfort în momentul în care ne intră nisip în ei.”, atrage atenția dr. Ion Bogdan Codorean, unul dintre cei mai căutați și de respectați medici chururgi ortopezi din România, care subliniază și că cel mai sigur, eficient si lipsit de riscuri tip de mișcare la mare este alergatul pe mal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News