Data actualizării:
Data publicării:

Top 3 rețete de ciorbă pe gustul românilor. Cum se prepară

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Trei rețete de ciorbă se numără printre preferatele românilor. Le-ai ghicit? Dacă nu, ar trebui să le și notezi.

1. Ciorbă rădăuțeană

Ingrediente

1 pui întreg de un kg

2 rădăcini de pătrunjel

4 morcovi

2 rădăcini păstârnac

2 cepe

o ţelină mică

un ardei

3 linguriţe sare

piper boabe o linguriţă

Pentru a drege ciorba ai nevoie de: 500 g smântână grasă (minim 20%), 4 - 5 gălbenuşuri proaspete, 2 linguri de făină cu vârf. Pentru a o acri, poţi folosi oţet după gust şi 4 – 6 căţei de usturoi zdrobiţi bine. 

Vezi și: Top 3 cele mai bune salate. Rețetele ușoare și foarte gustoase

Cum se prepară

Tranşezi bine puiul şi cureţi legumele, fără a le tăia, deoarece le vei scoate la final. Într-o oală mare de supă, pui puiul şi o umpli cu apă până la buză, adăugând 3 linguriţe de sare, lăsând-o la foc mare până ajunge la fierbere, după care scoţi spuma formată şi adaugi legumele şi piperul, potrivit bucatariaioanei.ro.

Reduci focul la mediu şi laşi la fiert 45 minute ciorba rădăuţeana de pui, apoi strecori şi pui apa pe foc. Între timp, cureți carnea de pe oase şi tai doi morcovi bucăţele. Într-un bol amesteci smântâna şi gălbenuşurile cu făină şi usturoiul zdrobit, turnând trei polonice de supă deasupra, pentru a se îngroşa. Apoi, torni amestecul în oală şi lași să fiarbă câteva minute. La final, se adaugă carnea şi morcovul. Pui în bol oţet după gust. 

2. Ciorbă de burtă

Ingrediente

2 kg burtă

1 kg oase de vită

o lingură de piper negru boabe

3 foi de dafin

4 linguriţe de sare

4 l apă

Ingrediente dres la final:

un morcov mare curăţat, dat pe razătoare şi călit în ulei

6 gălbenuşuri

15 căţei de usturoi zdrobiţi fin

400 ml smântână pentru gătit grasă. 

Cum se prepară

Poţi face ciorba de burtă cu burtă prefiartă (timpul de fierbere fiind de 30 minute) sau cu cea proaspătă, însă va trebui să o cureţi bine şi să o laşi în amestec cu bicarbonat şi oţet pentru a ieşi mirosul din ea, bucatariaioanei.ro. Apoi, o tai în fâşii.

Oasele se pun la fiert într-o oală mare cu sare, foile de dafin şi piperul pentru două ore. Apoi, se strecoară şi, când sunt gata fâşiile, se readuce pe foc, întregind conţinutul lichid cu apă, adăugând carnea. Se lasă să clocotească o oră, după care se scoate din apă şi se curăţă de membranele groase, se taie în bucăţi mici şi se bsgă la loc în oală pentru 20 minute.

Se adaugă morcovul pentru culoare, acesta fiind ras fin şi călit bine. Ingredientele finale sunt usturoiul şi amestecul de smântână cu gălbenuşuri. Se serveşte cu ardei iuţi, pâine, opţional oţet şi smântână. 

Vezi și: Top 3 înghețate delicioase. Cele mai bune rețete

3. Ciorbă de pui a la grec

Ingrediente

1 kg carne de pui cu piele şi oase

3 morcovi tăiaţi în cuburi

o rădăcină de pătrunjel

o rădăcină de păstârnac

o ţelină mică

o ceapă medie

sare

piper

2 linguri ulei

100 g orez

Pentru a drege ciorba a la grec se folosesc smântâna, gălbenuş proaspăt, sucul de lămâie, mărar şi pătrunjel proaspete. 

Cum se prepară

Toacă legumele cuburi, după care călește-le la foc mic, ceapa rămânând crudă. Carnea de pui se pune în oala plină cu apă şi se dă la foc cu două linguriţe de sare, iar când ajunge la clocot se îndepărtează spuma, scrie bucatariaioanei.ro.

Se adaugă apoi zarzavaturile şi ceapa, cu câteva boabe de piper, lăsând să fiarbă jumătate de oră, la foc mediu, cu capac. Carnea se scoate şi se dezosează, mărunţindu-se, introducându-se înapoi în oală. Se pune şi orezul spălat, aşteptând să fiarbă. 

Smântâna cu gălbenuş se amestecă, adăugând apoi un polonic de supă, după care poţi să pui amestecul în oală fără că oul să se strice. Laşi să dea în clocot şi mâncarea e gata. Adaugi usturoiul pisat în momentul în care se pune orezul. 

Vezi și: Cum se face coliva. Rețeta simplă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel