Top 10 poeme de război scrise în tranșeele celor 1.000 de ani de istorie, colectate de un profesor de la Oxford
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com
Selectate din 1.000 de ani de scrieri engleze despre război, poetul și profesorul de la Oxford, Jon Stallworthy, alege unele dintre cele mai reușite încercări de a reflecta asupra acestei experiențe umane extreme.

"Poezia", ne reamintește Wordsworth (poet englez din secolul 18), "este revărsarea spontană a sentimentelor puternice", și nu există domeniu al experienței umane care să genereze o gamă mai largă de sentimente puternice decât războiul: speranță și frică; euforie și umilire; ură - nu doar pentru dușman, ci și pentru generali, politicieni și profitori de război; dragoste - pentru camarazi, pentru femei și copii rămași în urmă, pentru țară (adesea) și cauză (ocazional), notează TheGuardian.

1. Bătălia de la Maldon (Anonim)


O poezie timpurie scrisă în engleza veche, aceasta oferă o relatare vie și emoționantă a ultimei rezistențe a războinicilor anglo-saxoni împotriva unei trupe de invadatori vikingi și include o articulare clasică a codului eroic.

2. Atacul Brigăzii Ușoare de Alfred Lord Tennyson


Tennyson nu a asistat la atacul cavaleriei britanice împotriva artileriei ruse în războiul Crimeii - în afară de ochiul minții sale - dar absorbția sa de-o viață în legendele arthuriane și cavalerie i-a permis să-și ia locul, imaginar, alături de "Nobilii șase sute". El sărbătorește curajul lor, dar recunoscând că "Cineva a greșit", începe să pună sub semnul întrebării valoarea codului eroic.

3. Toboșarul Hodge de Thomas Hardy


În cei 50 de ani dintre scrierea "Atacului" lui Tennyson și această poezie sfâșietoare a lui Hardy, noua tradiție "umană" venise să conteste nouă secole din vechea tradiție "eroică". Hardy nu a văzut "partida funerară a războiului Boer în care l-au aruncat pe Toboșarul Hodge să se odihnească / Fără sicriu - așa cum l-au găsit", dar absorbția sa de-o viață în micul univers al Wessex-ului i-a permis să asiste, imaginar, la mormântul băiatului.

4. Hristos și Soldatul de Siegfried Sassoon


La 1 iulie 1916, Sassoon a văzut macelul deschiderii Bătăliei de la Somme și, o lună mai târziu, a scris această poezie strălucitoare dar sălbatică și anti-creștină (pe care nu a publicat-o niciodată).

5. Întâlnire Stranie de Wilfred Owen


Nu cea mai perfectă dintre poeziile lui Owen, dar cea mai vizionară, aceasta se întoarce la epopeile eroice ale lui Homer și Virgiliu și înaintează să exprime în ultimele sale versuri o umanitate plină de compasiune, în contrast puternic cu ultimul discurs al lui Byrhtnoth, războinicul condamnat în Bătălia de la Maldon.

6. Aristocrați de Keith Douglas


Această elegie frumoasă pentru ofițerii colegi uciși în Bătălia de la El Alamein recunoaște din nou tradițiile antice și moderne ale poeziei despre război. Douglas recunoaște în același timp cavaleria și învechirea cavalerilor pe monturi mecanice, duelandu-se în deșert.

7. MCMXIV de Philip Larkin


Nicio poezie scrisă de la MCMXIV (numere romane pentru 1914, așa cum se găsesc pe monumentele primului război mondial) nu vorbește atât de elocvent, atât de dureros, despre viitorul care îi așteaptă pe copiii la joacă, "bărbații lăsând grădinile în ordine, / Mii de căsătorii", toate văzute ca într-o fotografie sepia cu granulație fină.

8. Croppies pentru Croppies de Seamus Heaney


Poetul irlandez laureat al Premiului Nobel din secolul al XX-lea le dă glas țăranilor săi fără voce masacrați în revolta din 1798 împotriva britanicilor. Ei au fost numiți "croppies" din cauza stilului de coafură tuns scurt, copiat de la sans-culottes din Revoluția Franceză, care își tundeau capetele pentru a se deosebi de aristocrați. Orzul din buzunarele croppies ar fi trebuit să le fie hrană.

9. Platforma Unu de Ted Hughes


Tatăl și unchiul lui Hughes au luptat în Primul Război Mondial și se simte prezența lor umbroasă în spatele acestei elegii pentru cei care nu au supraviețuit așa cum au făcut ei. Concentrându-se pe statuia de bronz mai mare decât viața de pe Platforma Unu în gara Paddington, imaginația sa călătorește de la prezentul vremii pașnice, în care familiile în drum spre vacanță se "bat pentru viețile lor", la un trecut în care soldații au părăsit acea platformă pentru a se lupta pentru viețile lor - și le-au pierdut - pe câmpurile de luptă străine.

10. Moartea Trăgaciului Bălții de Aruncătorul de Bile de la Randall Jarrell


Multe dintre cele mai emoționante și memorabile poezii care au apărut din cel de-Al Doilea Război Mondial au fost scrise de americani. Jarrell, care a servit în Corpul Aerian al Armatei SUA, s-a preocupat de victime, cel mai faimos dintre acestea fiind subiectul acestei poezii. Pentru a simți în întregime forța acesteia, trebuie să știi că un aruncător de bile era o sferă de plexiglas setată în burta unui bombardier și conținea două mitraliere și un om de statură mică. Când acest aruncător urmărea cu mitraliera sa un avion de vânătoare care ataca bombardierul său de dedesubt, se rotea cu turela. Îndoindu-se cu capul în jos în mica sa sferă, arăta ca un făt într-un uter. Tragaciul lui Jarrell se trezește dintr-un vis al vieții în realitatea morții: "'Când am murit, m-au spălat din baltă cu o furtună." Doar cu ultimul cuvânt - (și ar fi fost un furtun cu abur) - lovitura completă a metaforei avortului ne lovește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel