Data publicării:

Ana Blandiana a primit premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Cultura
WhatsApp
Sursa foto: Institutul Cultural Român
Sursa foto: Institutul Cultural Român

Vineri, 25 octombrie 2024, scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prințesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei  la Teatrul Campoamor din Oviedo: alături de Majestatea Sa Regele Felipe al Spaniei și Alteța Sa Regală, Leonor, Prințesa de Asturia, la ceremonie au participat Altețele Lor Regale, Doña Sofía, Regina Letizia și Infanta Sofia.

Juriul a acordat premiul scriitoarei Ana Blandiana, primul român care obține această distincție, motivând că opera sa, care vorbește despre înfrângere și speranță, reflectă „o profundă cunoaștere a spiritului românesc într-o perioadă istorică de opresiune”. Anei Blandiana - Doctor Honoris Causa al Universității din Salamanca - i-au fost traduse în limba spaniolă 11 cărți, unele dintre ele cu sprijinul Institutului Cultural Român prin Programul TPS – Translating and Publishing Support derulat de ICR prin CENNAC – Centrul Național al Cărții. Este autoarea a peste 30 de cărți, traduse în 25 de limbi, și a obținut numeroase premii internaționale, printre care Premiul Internațional Vilenica (2002) și Premiul Poetul European al Libertății (2016), precum și Legiunea de Onoare franceză.

Premiile Prințesa de Asturia contribuie la promovarea valorilor științifice, culturale și umaniste ca patrimoniu universal și sunt acordate la opt categorii: artă, litere, ştiinţe sociale, comunicare, ştiinţe umaniste, cooperare internaţională, cercetare ştiinţifică şi tehnică şi sport. Fiecare premiu este în valoare de 50 000 de euro.

Ceremonia de la Teatrul Campoamor din Oviedo a început cu discursul Excelenței Sale doamna Ana I. Fernández Álvarez, președinta Fundației Prințesa de Asturia, continuând cu cele ale doamnei Ana Blandiana (Premiul Prințesa de Asturia pentru Litere) și domnului Michael Ignatieff (Premiul Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale). După înmânarea premiilor de către Prințesa de Asturia, au cuvântat doamna Marjane Satrapi (Premiul Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste) și domnul Joan Manuel Serrat (Premiul Prințesa de Asturia pentru Arte). În încheierea acestei ceremonii au susținut alocuțiuni Alteța Sa Regală Prințesa de Asturia și Majestatea Sa Regele Spaniei.

Prima declaraţie a scriitoarei Ana Blandiana

"Premiul Prințesa de Asturia pe care l-am luat reprezintă pentru mine, dincolo de bucuria și onoareacare mi s-au făcut, o extraordinară confirmare a felului în care cărțile mele au fost primite în Spania și rezultatul nenumăratelor cronici care s-au scris, mai mult decât în alte țări, pentru că în Spania poezia este mai mult decât în alte țări în central atenției. E destul să îmi amintesc, de exemplu, întâlnirea cu o sală de 800 de locuri arhiplină în care erau membri ai celor 800 de grupuri de lectură care se află în toată Spania. A fost pentru mine o surpriză cu adevărat covârșitoare pentru că oamenii aceștia citiseră în ultímele luni cărțile mele, cele 10, chiar 11 cărți, cu cea apărută în zilele astea, și puneau întrebări în cunoștință de cauză. Aș vrea să închei spunând că mi se pare evident că situația culturală, adeziunea sufletului spaniol, ca să spun așa, față de cultură și, mai ales față de poezie, o depășește cu mult pe cea din celelalte țări europene pe care le cunosceu la această oră.”, a declarat Ana Blandiana. 

„Doamna Ana Blandiana a primit această binemeritată recunoaștere internațională în cadrul unei ceremonii care a încununat seria de manifestări dedicate laureaților din acest an de la toate cele opt categorii. Ana Blandiana a inspirat societatea românească, demonstrând puterea actului cultural de a genera schimbare în bine și inspiră astăzi cititori din întreaga lume. Domnia sa a fost prima laureată care s-a adresat publicului, în cadrul unui eveniment de gală trăit cu emoție de cei prezenți și de întreaga comunitate a orașului Oviedo. Am fost deosebit de onorat de invitația de a fi alături de domnia sa la acest eveniment memorabil și îi sunt recunoscător pentru promovarea de care întreaga literatură română se va bucura prin acest succes!”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

Evenimentul de decernare a Premiilor Prințesa de Asturia anunțate în mai 2024 a făcut parte din seria de manifestări din „Săptămâna Premiilor” organizate la Oviedo pentru a marca majoratul Alteței Sale Regale Prințesa de Asturia și cea de-a zecea aniversare a Prințesei de Asturia în calitate de președinte de onoare al Fundației prinţesei moştenitoare a Spaniei. Laureații au fost invitați la Oviedo cu câteva zile înainte de ceremonia de premiere pentru a participa la întâlniri cu membrii cluburilor de lectură la Teatrul Jovellanos din Gijón și cu studenții de la Facultatea de Filosofie și Litere din Oviedo, la un recital la librăria Cercantes și la proiecția documentarului „Între tăcere și păcat” la Cines Embajadores. Alături de Ana Blandiana, câștigătoarea acestei ediții, John Banville, Leonardo Padura, Siri Hustvedt și Juan Mayorga au participat în „Săptămâna Premiilor” la evenimentele culturale din program. Joi, 24 octombrie, la Auditorio Palacio de Congresos Principe Felipe din Oviedo  a avut loc Concertul Orchestrei Simfonice și Corului Fundației Prințesei de Asturia, eveniment prezidat de Majestățile Lor Regele și Regina Spaniei, în prezența Altețelor Lor Leonor, Prințesa de Asturia și Infanta Sofia.

Muzeul Barjola din orașul Gijón, Principatul de Asturia, găzduiește până pe 17 noiembrie 2024 expoziția multidisciplinară „Locul nostru și alte poezii” de Anka Moldovan, organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român din Madrid. Acest proiect reprezintă o întâlnire simbolică dintre poeta Ana Blandiana și pictorița Anka Moldovan, româncă rezidentă în municipiul Salas din regiunea Asturia. „Această expoziție se naște dintr-o carte care va apărea în 2025 și care îmbină pictura și poezia. În ea interpretez poemele Anei Blandiana, nu din punct de vedere al ilustrației, ci din inspirație. Atât poeta, cât și eu nepunem aceleași întrebări despre ființa umană în singurătate, în societate și în fața naturii. În această expoziție, natura este foarte prezentă într-un mod spiritual, prin metafore. Titlul acesteia «Locu lnostru» - preluat dintr-un poem al Anei Blandiana – ne invită să cunoaștem spațiile comune ale ambilor artiști: tăcerea, delicatețea, emoțiile, lumina, căutarea frumuseții.”, a declarat Anka Moldovan.

Ana Blandiana, a şaptea scriitoare care primeşte acest premiu

Ana Blandiana este autoarea a 31 de cărți de poezie, proză, eseuri, redactate în limba română și traduse în 26 de limbi. În limba spaniolă, Anei Blandiana i-au fost traduse unsprezece cărți, unele dintre ele prin programul de traduceri TPS al Institutului Cultural Român, precum Proyectos de pasado/ Proiecte de trecutîn 2008, Mi patria A4 în 2014 sau Un arcángelmanchado de hollín (Antologiepoetică) în 2021. Este laureată a numeroase premii naționale și internaționale, printre care Premiul ,,Gottfried von Herder” (1982), ,,Poetul European al Libertății” (2016), „Griffin Award for Excellence in Poetry” (2018). Pe durata perioadei comuniste, a fost supusă cenzurii și a primit trei interdicții de publicare: 1959-1964, 1985, 1988-1989. Ana Blandiana a reînființat Centrul român PEN România, al cărui Președinte a fost în perioada 1990 - 2004 (ulterior, a devenit Președinte de onoare - funcție pe care o deține și astăzi). Este fondatoarea și președinta Academiei Civice, o fundație care a fost creată ca urmare a sugestiei Consiliului Europei, cu scopul de a asigura o bună cunoaștere a trecutului istoric și a regimului comunist. Cel mai important proiect al Fundației a constat în crearea și administrarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, de la Sighet, primul memorial de acestfel din lume. Este membră a Academiei de Poezie Stéphane Mallarmé, a Academiei Europene de Poezie și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO). Este membru corespondent al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al mai multor universități românești, al Universității din Salamanca (Spania) și al Universității din Sofia (Bulgaria). A fost distinsă de autoritățile franceze cu ordinul Legiunii de Onoare, în grad de cavaler. 

Ana Blandiana este a șaptea scriitoare care primește această distincție de la înființarea premiilor în 1981. Haruki Murakami a fost în 2023 laureatul acestui premiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel