Top 10 lucruri pe care nu le ştiai despre psihicul tău
Data publicării:
Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern
WhatsApp
oameni-atenti
oameni-atenti

Psihicul uman este unul dintre cele mai mari mistere ale omenirii. Chiar dacă în ultimii zeci de ani s-au făcut progrese impresionante în a dezlega misterul funcționării psihicului, încă mai întâmpinăm probleme majore în a-l înțelege. Specialiștii susțin că totul pornește din creier, care, în cele mai multe dintre cazuri fie este limitat fie este setat într-o anumită direcție.

Autor: Daniela Androne

Pentru a înţelege mai bine cum funcţionează psihicul uman, specialiştii au scos în evidenţă 10 lucruri neştiute până acum de mulţi dintre noi:

1. Efectul gorilei invizibile - acesta constă în demonstrarea faptului că psihicul uman uneori nu funcţionează la parametrii optimi. Astfel s-a realizat un studiu care să evidenţieze faptul că psihicul omului se concentrează într-o anumită direcţie mai mult decât în restul, iar daca ni se spune să fim atenţi undeva, automat ne scapă unele lucruri, aparent irelevante.

2. Efectul chromostereopsis - de obicei, în foarte multe locuri observăm culoarea roșie alăturată celei albastre. Cu toate acestea, cele două culori au tendința să transmită creierului un semnal negativ și irită ochii fără o explicație aparent plauzibilă. A fost numit efectul chromostereopsis și datorită eliminării unei culori de către cealaltă se ajunge la starea de iritație conferită, care până la urmă este doar o iluzie.

3. Atenția  - chiar dacă sunteți într-o şedinţă importantă sau chiar la școală, s-a demonstrat că starea de atenție maximă durează de la 7 la 10 minute. Tot ceea ce depășește această perioadă devine o povară extrem de grea pentru creier, el găsindu-şi întotdeauna alte lucruri spre care să-și îndrepte interesul.

4. Obiceiul se formează în 66 de zile - oamenii de știință au studiat cum își formează omul obiceiurile. S-a demonstrat ca pentru un obicei să intre în reflex este nevoie ca el să fie repetat pentru 66 de zile. Atunci când vrem să scăpăm de un tic sau de un obicei dăunător este nevoie să-l eliminăm din activitatea noastră zilnică pentru alte 66 de zile pentru ca el să dispară complet.

5. Judecăm persoana și nu circumstanțele - de câte ori atunci când cineva a întârziat la o întâlnire nu ai dat vina pe lipsa de responsabilitate de care dă dovadă? Bineînțeles că de foarte multe ori, pentru că aceasta este o greșeală frecventă pe care o facem cu toții. Psihologii numesc acest comportament “eroare de atribuire fundamentală” și explică că întotdeauna trebuie mai întâi să luăm circumstanțele în calcul și abia apoi să dăm vina pe persoana respectivă. Poate că a fost aglomerație în trafic sau poate că alte circumstanțe nefavorabile s-au produs pentru ca respectiva persoană să întârzie la întâlnire.

6. Număr limitat de prieteni - chiar dacă unii se laudă că au o sumedenie de prieteni, această idee este una eronată. În urma amplelor cercetări s-a demonstrat că un om poate să aibă undeva între 50 și 150 de interacţiuni într-o perioadă determinată de timp. Acest fapt reprezintă că o persoană nu poate fizic să dețină mai mulți prieteni/cunoștințe (cu care interacţionează) într-o anumită perioadă determinată de timp.

7. Atenția se axează asupra alimentelor, sexului și pericolului - în creier s-a descoperit o structură unde sunt stocate anumite informații necesare supraviețuirii. Atunci când se produce un accident toată lumea se oprește pentru a privi. În acel moment impulsurile de supraviețuire sunt emise din creier, care are nevoie pentru a evalua situația produsă. La fel se întâmplă și în cazul sexului, fără el specia umană nu ar mai exista și din această cauză când zărim un reprezentant al sexului opus, care se încadrează în normele impuse, avem tendința să întoarcem privirea spre el. Când privim un produs alimentar, creierul evaluează situația și oferă impulsul dacă există posibilitatea ca el să fie mâncat sau nu. Până la urmă, aceste trei aspecte au făcut posibilă evoluția vieții umane.

8. Modele prestabilite - imaginați-vă că nu ai văzut niciodată un Ipad, dar trebuie să citești o carte de pe el. Pentru că în creier s-a format deja obiceiul folosirii unei cărți, un nou automatism se va desprinde din cel vechi și indiferent de situație veți fi capabili să citiți cartea respectivă. Acestea sunt modele prestabilite și stocate în mintea umană și datorită intuiției un lucru nou întotdeauna nu o să fie atât de nou precum pare.

9. Eşti fericit când eşti ocupat -

Eşti în aeroport și trebuie să te duci să-ți ridici bagajul. Până la banda cu bagaje faci 12 minute, apoi îți iei valiză și pleci. Totul a decurs bine și eşti fericit. Eşti în aeroport și până la banda cu bagaje faci doar 2 minute, dar mai aștepți alte 10 minute până când îți ridici valiza. Neliniștea a pus stăpânire pe tine în cele 10 minute de așteptare. Mintea tot timpul trebuie să fie ocupată cu ceva pentru că starea de bine să se producă în organismul uman.

10. Cele mai importante decizii se iau inconștient - cu toate că ne place să credem că în fiecare secundă deținem controlul situației, de fapt, lucrurile nu stau chiar așa. Cele mai importante decizii sunt luate în subconștient și apoi ne sunt dictate. Creierul controlează situația și noi aplicăm tot ceea ce ne dictează.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel