Tony Blair l-a sunat pe Muammar Kadhafi pentru a-l convinge să pună capăt violenţelor din Libia
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Blair
Blair

Fostul premier britanic Tony Blair l-a sunat, în mai multe rânduri, pe colonelul Muammar Kadhafi, pentru a încerca să îl convingă să oprească violenţele contra poporului său, potrivit unor informaţii de presă, confirmate duminică de ministrul Afacerilor Externe, William Hague.

Hague a precizat, răspunzând unei întrebări din partea postului de televiziune BBC, că Tony Blair a informat Guvernul privind conversaţiile sale telefonice, în ultimele zile, cu Kadhafi. El a precizat că Guvernul a fost informat după convorbiri, şi nu în prealabil, informează Mediafax.

"Nu vom intra în negocieri cu colonelul Muammar Kadhafi", a subliniat ministrul britanic al Afacerilor Externe.

Tony Blair, reprezentant al Cvartetului în Orientul Mijlociu, a fost sever criticat de presa britanică, în ultimele zile, pentru legăturile sale cu regimul libian. Fostul premier, în perioada 1997-2007, a operat o apropiere spectaculoasă cu Libia, atunci când aceasta a revenit în comunitatea internaţională, după 2003.

Potrivit publicaţiei The Independent on Sunday, Blair l-a sunat pe Kadhafi, pentru prima dată, vineri, pentru a-i cere să înceteze violenţele. Ulterior, Blair l-a sunat pe Kadhafi, pentru a doua oară, la îndemnul Foreign Office, pentru a face presiuni asupra acestuia cu scopul de a părăsi puterea. Hague nu a confirmat niciuna dintre aceste informaţii.

Însă, ministrul britanic al Afacerilor Externe a precizat că a l-a "sunat, la rândul său, pe ministrul libian al Afacerilor Externe, noaptea trecută (vineri spre sâmbătă), pentru a-i transmite personal că situaţia este inacceptabilă".

El a luat apărarea consolidării relaţiilor diplomatice cu Libia, operată de ţara sa în anii '90. "Suntem nevoiţi să facem afaceri cu ţările cu care nu suntem de acord" a subliniat el, adăugând că, în acea perioadă, Guvernul lui Kadhafi renunţase la armele de distrugere în masă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel