Tokes susține că doi tineri din Oradea au fost bătuți fiindcă erau maghiari
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Laszlo Tokes
Laszlo Tokes

Liderul Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT), Tőkés László susține într-o declarație de presă că la începutul lunii august doi tineri din Oradea au fost agresați doar pentru că erau de etnie maghiară, acuzând că de la schimbarea echipei guvernamentale de la București ”manifestările antimaghiare s-au relansat”.

”În data de 1 august, la orele târzii ale serii, doi tineri din Oradea au fost bătuţi pentru simplul motiv că sunt maghiari. Victimele au necesitat patru zile de îngrijiri medicale – se descrie, succint, în ştiri. Un grup de tineri români scandalagii au făcut uz de violenţă verbală şi fizică şi i-au obligat pe maghiari să cânte imnul României şi, din cauză că vorbeau în limba maghiară, le-au adresat injurii victimelor lipsite de apărare, somându-le, în repetate rânduri, să se mute în Ungaria”, se specifică în documentul semnat de către președintele Consiliului Demnității Umane (CDU), Lomnici Zoltán, și László Tőkés.

Sesizând aceste violențe, ”CDU – la fel ca în fiecare caz asemănător –, luându-i apărarea, atrage atenţia asupra cazului tinerilor maghiari din Oradea”.

Potrivit sursei citate, Consiliul este îngrijorat de manifestările violente împotriva ”maghiarilor din Bazinul Carpatic”, menționând că acest conflict etnic a reizbucnit tocmai pe ”pământul Transilvaniei – în oraşul lui Sfântul Ladislau –, cunoscută pentru toleranţă etnică, într-o perioadă în care părea că aceste neînțelegeri s-au sfârșit.

Tőkés László își exprimă speranța că organele abilitate vor demara o anchetă și atrage atenția Guvernului asupra manifestărilor cu caracter etnic care, în opinia sa  se accentuează.

”Făcând referire la manifestările antimaghiare care, de la ultima schimbare de guvern s-au relansat, chiar şi la nivel oficial, atragem atenţia şi Guvernului României asupra cazului dureros de la Oradea şi sperăm că, în vederea rezolvării legale a cazului, poliţia va derula cercetări cu rigoarea şi consecvenţa iniţială”, conchide declarația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel