Data publicării:

Toamna își intră în drepturi, cu ploi și temperaturi scăzute. Roxana Bojariu, climatolog: Aerul rece dinspre vestul Europei va pătrunde și la noi

Autor: Doinița Manic | Categorie: Vremea
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Climatologul Roxana Bojariu a spus cum va fi vremea în această toamnă.

VEZI ȘI: Vine toamna, cu ploi și temperaturi scăzute. Mateescu (ANM): Minime foarte coborâte, inclusiv în București

Roxana Bojariu. climatolog, a spus cum va fi vremea în zilele următoare, în contextul în care după o perioadă cu temperaturi caniculare mare parte din țară a fost cuprinsă de ploi, temperaturile din termometre fiind mult mai scăzute.

"Ploile vor rămâne, dar temperaturile cresc cel puțin până la sfârșitul acestei săptămâni. La sfârșit de săptămână însă aerul rece dinspre vestul Europei va pătrunde și la noi, iar situația este una totuși normală, o toamnă anormală a fost ce a fost până acum, prima parte din septembrie foarte caldă. Dacă vorbim despre toamnă, climatic vorbind, este un anotimp ca și primăvara - de tranziție, astfel că variabilitatea este mult mai mare, în sensul în care pot să alterneze destul de rapid perioade foarte calde cu perioade foarte reci. De fapt, se rearanjează circulația atmosferică dinspre sezonul cald spre sezonul rece și atunci pot exista astfel de tipuri de circulații și pentru sezonul cald, și pentru sezonul rece.

Roxana Bojariu: E un lucru bun că avem precipitații acum, probabil că vom mai avea în această toamnă

E un lucru bun că avem precipitații acum, probabil că vom mai avea în această toamnă. Practic anul agricol s-a încheiat la sfârșitul lunii august și începe noul an agricol.

Este adevărat că nu mai avem un impact direct asupra culturilor deja adunate pentru că lucrurile sunt deja clare cu ele, dar am putea avea un început de nou an agricol care să favorizeze aceste însămânțări ale culturilor de toamnă, astfel încât la anul să avem o recoltă mai bună, mai ales dacă resursa de apă din sol se reface, și s-a refăcut o parte, evident, prin precipitații.

VEZI ȘI: Vremea pe o lună actualizată. Ultimele informații de la meteorologi. Ce s-a schimbat

O toamnă cu furtuni puternice

Ploile de toamnă care vor veni, sperăm să fie cu adevărat acele ploi care să se infiltreze lent în sol și să aducă o încărcare eficientă a solului cu apă, dar nu sunt excluse furtunile foarte intense, din păcate, pe fondul încălzirii globale care afectează toate sistemele de vreme cu o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă.

Nu sunt excluse furtunile puternice din păcate, exact pe acest fond al încălzirii globale. Din păcate, toate episoadele de vreme sunt alimentate cu mai multă energie, indiferent de anotimp, indiferent de locul din lume unde se desfășoară. Vedeți că avem practic evenimente peste tot în lume și va trebui să ne obișnuim, va trebui să ne adaptăm, iar pe de altă parte va trebui să reducem serios emisiile pentru a încetini această cursă infernală a creșterii temperaturii medii globale care în spate are exact aceste modificări în statistica fenomenelor extreme", a spus Roxana Bojariu la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel