Titus Corlățean salută decizia Tribunalului de la Haga de a trage la răspundere Rusia pentru doborârea avionului Malaysia Airlines, în 2014, în Ucraina
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto Agerpres / Titus Corlățean
Foto Agerpres / Titus Corlățean
Senatorul Titus Corlățean, raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind angajarea răspunderii pentru doborârea avionului de pasageri Malaysia Airlines (MH17) salută decizia Tribunalului districtual de la Haga.

Raportorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pe această temă, care a elaborat raportul în baza căruia a fost adoptată, în iunie 2022, Rezoluția APCE 2452 (2022), senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, salută sentința de joi, 17 noiembrie 2022, a Tribunalului districtual de la Haga, care stabilește răspunderea juridică a Federației Ruse, în baza Convenției Europene a Drepturilor Omului și a altor tratate internaționale, pentru doborârea deasupra Ucrainei de Est, la 17 iulie 2014, a avionului de pasageri Malaysia Airlines MH 17, care se deplasa de la Amsterdam la Kuala Lumpur. În acest context, instanța olandeză competentă a decis totodată condamnarea a doi cetățeni ruși și a unui cetățean ucrainean la detenție pe viață.
 
Având în vedere suferințele intense și continue ale rudelor victimelor în cei opt ani care s-au scurs de la tragedia aviatică, Rezoluția APCE pe acest subiect a recomandat Curții Europene a Drepturilor Omului să soluționeze cu prioritate plângerile depuse de acești justițiabili.
 
Potrivit raportorului român, verdictul instanței olandeze face dreptate victimelor acestei tragedii aeriene și aduce consolare rudelor și prietenilor victimelor a căror durere a fost amplificată de atitudinea imorală a autorităților ruse care au încercat să ascundă adevărul și să propage retorici alternative întemeiate pe dovezi false.

Instanţa supremă anulează amenda primită de Iohannis de la CNCD

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea preşedintelui Klaus Iohannis de anulare a amenzii de 5.000 de lei primită în mai 2020 de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma unor declaraţii pe care le-a făcut privind un proiect de lege referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc.

Iniţial, Curtea de Apel Bucureşti a respins în ianuarie 2021 solicitarea preşedintelui, însă Instanţa supremă a admis recursul lui Iohannis şi a anulat decizia CNCD.

„Admite recursul declarat de recurentul - reclamant preşedintele României Klaus Werner Iohannis - prin Administraţia Prezidenţială împotriva sentinţei nr. 100 din 29 ianuarie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, în rejudecare, admite acţiunea. Anulează Hotărârea Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării nr.443/20.05.2020. Definitivă”, se precizează în hotărârea instanţei (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel