Data publicării:

Titi Aur, despre ”mica înțelegere” din trafic: ”Are bună-voința să mă ajute dacă e cazul”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: freepik @lazy_bear
FOTO: freepik @lazy_bear

Titi Aur a explicat la DC Conducem care este limita dintre ”mica înțelegere” în trafic și depășirile legale.

”Am observat des, în trafic, la semafor verde intermitent la dreapta, claxoane și înjurături. Asta pentru că banda unde este dreapta intermitent pentru la dreapta nu este întotdeauna exclusiv pentru viraj la dreapta, ci și pentru mers înainte. Cine greșește acolo? Cel care claxonează sau cel care stă pe banda respectivă pentru a merge înainte”, a întrebat jurnalistul Florin Răvdan în emisiunea DC Conducem de la DC News și DC News TV.

”Legal, acea bandă îți dă dreptul să faci la dreapta atunci când ai semafor intermitent dreapta, dar nu este obligatoriu, nu este destinată doar pentru a merge la dreapta. Adică ai această oportunitate, ai ocazia să spune oarecum de bun simț să lași acea bandă liberă pentru cei care fac la dreapta. Dar nu este o obligativitate clară dacă banda are și pentru înainte, și pentru la dreapta, iar de cele mai multe ori este și marcată, atunci poate fi utilizată de către toți participanții la trafic, indiferent de direcția în care se duc, la dreapta sau înainte.

Dar, ca să aplici această regulă de bun simț, să îi lași pe cei care au treabă la dreapta să nu mai stea la rând, este de preferat să lași banda liberă.

Totuși, atunci când este foarte aglomerat și când nu mai reușești să lași banda liberă sau nu mai știi când să o lași sau nu, este folosită și pentru mersul înainte.

Legal este folosită și pentru înainte. Încă o dată, este doar opțional, adică dacă tot nu mergi înainte și poți să faci la dreapta și ai semafor (n.r. intermitent) poți utiliza acea bandă pentru a merge la dreapta.

Este un pic la mica înțelegere sau la bunul simț”, a explicat Titi Aur, expertul în condusul defensiv.

Mica înțelegere versus legalitate

Privind această ”mică înțelegere”, Titi Aur a fost întrebat dacă se poate face o depășire ca urmare a unui semnal pe care ni-l dă șoferul din față,  iar acesta a afirmat că indiferent de situație, depășirea trebuie făcută legal.

”Când fac o depășire trebuie să o fac în primul rând legal. O fac doar în condiții legale. Legal înseamnă că mă asigur, înseamnă că semnalizez, legal înseamnă că nu vine nimic din față și nu încurc pe altul.

Al doilea criteriu este să conduc defensiv, să fiu în siguranță maximă. Și când spun în siguranță maximă la ce mă refer? Eu cu mașina mea, când depășesc, să știu că pot să merg la o distanță sigură față de mașina pe care o depășesc, să mă asigur că banda pe care depășesc, adică pe contrasens, nu ar mâzgă, nu are polei. (...)

Faptul că cel din fața mea semnalizează dreapta că mă lasă să depășesc este o informație în plus, în sensul că cel din față m-a văzut, mai mult, când el semnalizează dreapta cred că are și bună-voința să mă ajute dacă e cazul, în sensul că dacă eu intru în depășire și dacă nu reușesc, din nu știu ce motiv, și vine unul din față, și odată ce a semnalizat se presupune că mă și ajută în cazul în care eu sunt într-o situație oarecum fortuită, dar asta nu înseamnă că dacă el a semnalizat dreapta, eu trebuie neapărat să depășesc sau să mă bazez 100% pe bunăvoința lui”, a mai spus Titi Aur.

Citește și: Mașina fără cauciucuri de iarnă, modul în care unii români privesc condusul. Titi Aur: ”Spune foarte multe despre felul nostru”

Mai multe în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel