Data actualizării:
Data publicării:

Titi Aur, cele mai importante sfaturi pentru şoferi la final de an: Timpul nu se dă înapoi. A ajunge mai repede înseamnă asumarea unui risc

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Titi Aur, expert în conducere defensivă, a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS importanța educației rutiere încă din școala primară, precum și necesitatea implementării a unui master-plan coerent pentru a reduce cu adevărat numărul de accidente de pe drumurile din România.

”Din păcate, cel mai rău și în urmă capitol, când vorbim despre siguranța rutieră, este educația. Omul, drumul sau mașina influențează acest aspect. Dacă vorbim despre drumuri, s-au mai îmbunătățit. Dacă vorbim despre mașini, nu suntem unde trebuie, dar s-au mai făcut niște pași, parcul auto s-a mai schimbat, mașinile sunt din ce în ce mai bune cu sisteme de siguranță. În schimb, la capitolul educație, educația șoferului, suntem foarte în urmă, la nivelul anilor 70-80, când vorbim despre școala de șoferi. Și nu suntem nicăieri când discutăm de tot ce înseamnă menținerea educației după ce absolvim școala de șoferi.” , a declarat Titi Aur.

VEZI ȘI Carambol Autostrada Soarelui. Greșeală FATALĂ. Titi Aur: Pariez că niciunul nu a luat această măsură!

”Ceea ce se întâmplă în toată Europa, ar trebui să facem și noi, precum în toate meseriile, unde facem protecția muncii, periodic, ca lucrătorul să știe ce să facă sau să nu facă pentru a nu avea un accident de muncă. În cazul de față, discutăm despre circulația pe drumurile publice. Mai mult, ar trebui făcut un upgrade al conducătorului auto cu privire la apariția noutăților în materie de mașini. Însă, nimeni nu te învață. Încă este valabil și funcționează sloganul Habar n-am ce este, lasă că învață el în 50.000 -100.000 de kilometri, în 2 ani, fiecare după formula. Este greșit, greșit, greșit!”

Lipsa educației rutiere în școala primară

”Când vorbim despre educație avem în vedere, în primul rând, educația primită de la părinți, de acasă. Dacă un părinte traversează neregulamentar strada cu un copil trebuie să ne așteptăm ca acel copil să se aibă un comportament asemănător. În școala primară lipsește cu desăvârșire educația rutieră, să nu cumva să învețe copilul ca să nu îl calce mașina. Prin urmare, vom avea matematicieni, chimiști, istorici, fizicieni foarte buni, dar care vor fi călcați de mașină deoarece nu vor ști cum să circule pe stradă. Ar trebui să se introducă aceste informații utile în sistemul de învățământ.”, a declarat Titi Aur.

VEZI ȘI Cod galben de polei. Titi Aur: Pericolul cel mai mare, fix unde am nevoie să frânez. Anvelopa de iarnă ne trage ţeapă

Avem doar școală de luat permisul

”În legătură cu școala de șoferi, avem o mare problemă. Este școală de luat permisul. Ești învățat extrem de puține lucruri, să  mergi pe dreapta, să semnalizezi etc. Ar trebui să se învețe mult mai multe și pe partea tehnică a mașinii. Încă se vorbește în școlile de șoferi, în chestionarele de mecanică, despre carburator sau delcou, componente pe care mașinile nu le mai au de 20 de ani. Ar trebui să se vorbească despre controlul tracțiunii, ABS, presiune în cauciucuri, anvelope de iarnă/vară și multe altele. Prin urmare, cel de la volan pleacă nepregătit și nu se face nimic, din punct de vedere al conducerii defensive. Nu se învață la școala de șoferi despre Regula celor două secunde, Regula fermoarului ș.a.m.d.”

Fiecare trebuie să înțeleagă că a ajunge mai repede înseamnă asumarea unui mare risc

 

”Ce trebuie să facă șoferul acum, în perioada aceasta? În primul rând, șoferul trebuie să știe că timpul nu poate fi dat înapoi. După ce faci/pățești o nenorocire, nu mai poți da timpul înapoi. Mai ales, în perioada aceasta de sărbători, când toată lumea aleargă, disperată, nu am înțeles de ce trebui să ajungă rapid la mama, să taie porcul, la stațiune etc. Fiecare trebuie să înțeleagă că a ajunge mai repede înseamnă asumarea unui mare risc.”, a menționat Titi Aur.

VEZI ȘI Toți ȘOFERII trebuie să știe asta. Gest BANAL care te SALVEAZĂ. Titi Aur avertizează: Îţi va turti capul, gâtul, coloana. E suficient să se întâmple o dată în viaţă!

”Important este să ajungem la destinație, nu să ajungem repede. În această perioadă avem condițiile de drum cele mai nefavorabile, în jurul temperaturii de 0 grade. Trebuie să anticipezi, să te pregătești, și să te gândești că viața ta, a familiei tale și a altora depind, în primul rând, de acele gesturi banale, precum atenția la volan, postura de la volan, cum aprind farurile, cum reduc viteza, măresc sau micșorez distanța față de alte autovehicule, nu mă iau la întrecere cu altul, nu am ambiții la volan, nu am distrageri în mașină de la muzica, telefon mobil până la discuțiile cu celelalte persoane, care pot fi contradictorii sau de prietenie.”, a spus Titi Aur.

VEZI ȘI Titi Aur: Trei motive pentru care sunt accidente rutiere în România

Master-plan, precum în Suedia

”Trebuie să se facă mai multe lucruri, organizate corect, după un plan cu o anumită direcție. Sunt anumite proiecte de lege, de exemplu cu măsuri de coerciție în a face mai dur/sever sistemul de sancționare. Alte inițiative legislative vin cu înlesnirea obligațiilor conducătorilor auto, în sensul ca să se obțină permisul mai repede, să fie radarul vizibil etc., dar eu nu simt, în momentul de față, o coerență conform unui master-plan de acțiune pe toate palierele, și cu drumurile, și cu mașinile, și cu educația, și cu coerciția. Până nu vom avea un astfel de plan, nu vom reuși să diminuăm cu adevărat numărul de accidente sau de victime. Un astfel de plan există în Suedia, încă din anii 90”, a punctat Titi Aur, pentru DC News.

VEZI ȘI  Titi Aur, două sfaturi CRUCIALE. Cum ne ferim de teribilişti în trafic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel