Tinerii cu vârsta de 18 ani din România pot călători gratuit cu trenul în Europa timp de o lună. Înscrierile se fac până pe 21 aprilie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
Tinerii de 18 şi 19 ani din România au ocazia să facă turul Europei şi să călătorească gratis cu trenul timp de o lună. Iniţiativa face parte din programul Erasmus+ de încurajare a tinerei generaţii să exploreze spaţiul european şi să viziteze cât mai multe locuri.

Tinerii de 18-19 ani din România pot să aplice pentru unul din cele 35.000 de permise de călătorie, pentru călătorii gratuite cu trenul în Europa, în statele membre Uniunii Europene și în țările terțe asociate la programul Erasmus+. Înscrierile au început pe 7 aprilie și țin până pe 21 aprilie, se arată într-un anunț pe pagina DiscoverEU.

DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+. Scopul este să le ofere tinerilor în vârstă de 18 ani o experiență de călătorie care le va întări sentimentul de apartenență la Uniunea Europeană și le va permite să exploreze diversitatea Europei, patrimoniul cultural și istoria acesteia, să-și creeze legături cu persoane de pe întregul continent și, în cele din urmă, să se descopere pe ei înșiși. În aprilie 2022, Comisia Europeană și Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA) vor selecta cel puțin 35.000 de tineri care îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Persoanele interesate se pot înscrie pe Portalul european pentru tineret. 

Comisia Europeană le va oferi tinerilor selectați permise de călătorie cu care vor putea explora Europa între 1 iulie 2022 și 30 iunie 2023, pe o perioadă de maximum o lună. În principiu, solicitanții selectați vor călători cu trenul. Totuși, pentru a asigura un acces cât mai larg posibil, proiectul permite utilizarea unor mijloace alternative de transport, de exemplu feribotul și autocarul dacă este necesar, și ține cont de considerente de mediu, de timp și de distanță”, conform descrierii de pe site. 

Criterii de eligibilitate

Pentru a fi eligibil, trebuie:

- să te fi născut între 1 iulie 2003 (inclusiv) și 30 iunie 2004 (inclusiv)

- să completezi corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere

- să fii rezident legal*, la momentul luării deciziei de selecție, într-una din următoarele țări: statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări sau țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. 

Pentru mai multe informații, tinerii pot consulta secțiunea 2 din regulamentul de concurs: ”Solicitanți eligibili”. Apoi li se va solicita să răspundă la un quiz, cu excepția cazului în care s-au înscris ca membru al unui grup. Cei selectaţi călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 iulie 2022 și 30 iunie 2023. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel