Tinerii, afectaţi neurologic de social media. Au început să aibă ticuri şi pierderi de memorie
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
 Foto: Unsplash, Cristina Zaragoza
Foto: Unsplash, Cristina Zaragoza
Utilizarea în exces a mult îndrăgitei aplicaţii Tik Tok poate genera ticuri în comportamentul tinerilor. 

Ar putea părea de necrezut faptul că adolescenții dezvoltă ticuri doar uitându-se la videoclipuri pe rețele de socializare online, însă oamenii de știință sunt foarte îngrijorați, după cum arată un nou studiu publicat în jurnalul Movement Disorders. Cercetările au arătat o „explozie internațională” în cazurile de ticuri în rândul fetelor cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani, mai ales pe timpul pandemiei. Studiul evidențiază o distincție importantă între sindromul Tourette și simptomele prin care trec utilizatorii platformei TikTok. Sindromul Tourette are tendința să debuteze la vârste fragede, afectând mai mult băieții, și cauzează ticuri mai puțin extreme. De asemenea, mulți dintre oamenii care prezintă aceste noi ticuri acuză și stări de anxietate sau instabilitate emoțională.

Ticurile şi spasmele, sechele de pe urma "actelor artistice" cu telefonul

Se întâmplă pentru că cei mai mulţi fac provocări şi mişcări de dans ori o pantomimă ceva mai specială, care presupune mişcări bruşte, întrerupte, ca nişte "zvâcuri", toate pentru a ieşi în faţă cu "content de calitate" - spun adolescenţii. Cum pandemia ne-a izolat pe toţi în case, tinerii au început să facă, în exces, tik tok-uri iar asta s-a lăsat cu...sechele.  Mulţi au început să aibă mişcări necontrolate şi spasme musculare atunci când nu foloseau aplicaţia. Se crede că şi Michael Jackson dezvoltase un sindrom asemănător din cauza dansului "abrupt", spasmatic chiar, care l-a consacrat.

Tiktok-erii înrăiţi ajung la disperare şi la...pierderi de memorie

Având în vedere acele diferențe, oamenii de știință au introdus termenul „comportamente funcționale similare ticurilor” pentru a descrie debutul rapid al noilor simptome. Acea diferență, potrivit experților, nu face ca simptomele să fie mai puțin reale, scrie Futurism. „Nu se pot opri, iar noi am observat chiar asta. Unii dintre pacienți și familiile cu care am vorbit ajunseseră la disperare. Avem nevoie de compasiune și implicare pentru a încerca să-i ajutăm”, este de părere Davide Martino, neurolog la Universitatea din Calgary, Canada. De asemenea, s-au înregistrat şi cazuri multiple de pierderi de memorie în rândul tinerilor participanţi la studiu. După mai mult de 6 ore de utilizare continuă a aplicaţiei Tik Tok, cei mai mulţi au recunoscut că uitaseră complet ce mai aveau de făcut în ziua respectivă, cum îl cheamă pe unul din părinţi sau ce au mâncat la micul dejun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel