Timpul Universal nu se modifică, deocamdată
Adunarea Radiocomunicaţiilor, organizată de UIT (Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor) şi întrunită joi la Geneva, nu a reușit să ajungă la un consens privind modificarea sistemului Timpului Universal, stabilit în urmă cu 40 de ani pentru sincronizarea orei atomice cu ora solară. Ca urmare, decizia a fost amânată pe termen nelimitat, relatează AFP .
După ce, SUA, Franţa şi Japonia au cerut modificarea Timpului Universal, stabilit în urmă cu 40 de ani pentru sincronizarea orei atomice cu ora solară, Adunarea Radiocomunicaţiilor, în întrunirea de la Geneva, a amânat schimbarea pe termen nelimitat, deoarece Marea Britanie, Canada, Germania şi China s-au opus.
Sistemul temporar a fost definit în anul 1972, odată cu adoptarea Timpului Universal Coordonat (TUC), care reprezintă ora dată de ceasurile atomice, faţă de care se adaugă ori scade din când în când câte o secundă denumită „secunda intercalată“, pentru ca ora atomică să rămână coordonată cu ora solară.
Începând din anul 1972, 24 de secunde intercalate au fost adăugate la TUC, pentru eliminarea decalajului între ora atomică, întotdeauna regulată, şi ora terestră, care poate varia în funcţie de elemente precum mareele sau cutremurele.
Eliminarea secundei intercalate ar simplifica munca informaticienilor, însă ar duce la o "distorsiune de 15 secunde la fiecare 100 de ani" între ora atomică şi ora solară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News