”Timpul înseamnă bani”, însă munca în exces și sub presiune triplează riscul de depresie. Sfatul experților
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com
Într-o societate care apreciază productivitatea și susține că ”timpul înseamnă bani”, nu este surprinzător faptul că munca a devenit sfântă. Drept urmare, muncim din greu, ore lungi și adesea sub un stres mare. 

Zilele lungi și stresante la serviciu ne lasă epuizați, așa că uneori este greu să ne dăm seama dacă suntem doar obosiți sau altceva. Este oboseală sau depresie? 

Studii psihologice recente sugerează că munca prea intensă, în special atunci când locul de muncă este stresant, poate tripla riscul de a suferi de depresie.

Un studiu de 11 ani realizat la Universitatea din Michigan a colectat date de la peste 17.000 de medici. Acești cercetători au descoperit că munca de 90 de ore sau mai mult pe săptămână a fost asociată cu simptome depresive, crescând riscul de a suferi de depresie de trei ori, în comparație cu oamenii care munceau între 40 și 45 de ore pe săptămână, potrivit unui articol publicat de Angolo Psicologia.

În plus, un procent mai mare dintre cei care au lucrat ore lungi au obținut scoruri suficient de mari pentru a fi diagnosticați cu depresie moderată până la severă, o afecțiune suficient de gravă pentru a necesita tratament.

Acești cercetători au descoperit un efect doză-răspuns între orele lucrate și simptomele depresiei , cu o creștere medie a simptomelor de 1,8 puncte pentru cei care lucrează între 40 și 45 de ore și până la 5,2 puncte pentru cei care lucrează mai mult de 90 de ore.

Munca în weekend afectează sănătatea mintală

În Marea Britanie, după ce au analizat peste 23.000 de lucrători independenți și angajați, cercetătorii au ajuns la concluzia că munca în weekend afectează sănătatea mintală. Ei au remarcat, de asemenea, că femeile sunt deosebit de vulnerabile, deoarece probabilitatea de a dezvolta simptome depresive crește cu orele de lucru excesiv de lungi.

Recomandarea experților

Astăzi, normele sociale și presiunile economice pot împinge mulți oameni să muncească cu mult peste ceea ce poate suporta sănătatea lor mintală. Dorința de a urca rapid pe scara carierei sau de a păstra o poziție în industrie sunt, de asemenea, deseori stimulente pentru profesioniști să lucreze peste orele sau să lucreze în weekend.

Problema este că acea linie se estompează foarte repede, iar ceea ce începe ca o excepție poate deveni rapid normă, lăsându-ne epuizați fizic și emoțional, deschizând ușa unor afecțiuni precum depresia.

Echilibrul deficitar dintre viața profesională și cea privată ajunge să ne taxeze. Pentru a evita acest lucru, este important să vă asigurați că aveți suficient timp pentru a vă odihni și a vă deconecta de la serviciu. Atunci creierul nostru își poate lua o vacanță și nivelul de stres scade.

De asemenea, s-a descoperit că hobby-urile ajută la atenuarea efectelor negative ale orelor lungi de muncă și la reducerea riscului de depresie. Ele ne îmbunătățesc starea de spirit, ajută la reducerea tensiunii generate de mediile de lucru și ne protejează bunăstarea psihică.

Prin urmare, chiar dacă ai nevoie să lucrezi și ești obligat să faci o activitate care nu ți se potrivește, nu-ți neglija sănătatea mintală. Păstrează-ți nivelul de stres și oboseală sub control pentru a-ți reîncărca bateriile înainte de a fi prea târziu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel