Timiş: Se iau primele măsuri împotriva ambroziei
Primarul Nicolae Robu a declarat vineri, pentru AGERPRES, că ambrozia care creşte pe terenuri din municipiul Timişoara va fi tăiată în această perioadă foarte des, până când se va finaliza licitaţia de achiziţionare a insecticidelor, estimată ca durată la circa două luni.
Edilul-şef a menţionat că a transmis notă internă către Direcţia de mediu şi către toate societăţile cu subcontract de întreţinere a spaţiilor verzi, să facă o mobilizare zi-lumină pentru a recupera curăţarea de ierburi care au crescut foarte mult în ultima perioadă foarte ploioasă. 'Am făcut o menţiune specială referitoare la ambrozie. Din păcate nu se va putea da cu chimicale, cu insecticide dedicate acum, pentru că nu le avem. Ele fac obiectul licitaţiei care se derulează şi se va finaliza, probabil, în circa două luni.
Dar acum se va intra să se taie ambrozia cât de des se va impune'. Consorţiul antiambrozie, format din reprezentanţii primăriilor limitrofe Timişoarei şi cea a reşedinţei de judeţ a identificat o soluţie foarte eficientă pentru înlăturarea acestei plante care produce în fiecare vară tot mai multe alergii în zonă. El a explicat că toţi primarii consorţiului sunt preocupaţi să îi vină de hac acestei plante, iar unul dintre primari era foarte mulţumit de o anumită substanţă care acţionează direct pe această plantă.
'Trebuie să acţionăm concertat, pentru că dacă este ambrozia prezentă într-una dintre aceste comune, efectul muncii noastre este anulat, întrucât sporii sunt purtaţi de vânt peste tot', a menţionat primarul Nicolae Robu. Potrivit edilului, 15% din populaţia Timişoarei este afectată de alergie la ambrozie. Coordonatorul Centrului OncoGen din Timişoara, prof. univ. dr. Virgil Păunescu, declara în urmă cu doi ani că România are nevoie de un sistem de alertare la apariţia valurilor de polen, mai ales de ambrozie, deoarece au efecte nefaste asupra sănătăţii populaţiei şi tot mai multe persoane sunt afectate de alergiile provocate de polenul de ambrozie.
Potrivit acestuia, aplicaţiile de alertare ar trebui instalate pe telefoanele mobile, care să te atenţioneze la fel ca în cazul altor indici de sănătate, cum ar fi pulsul, tensiunea, numărul de paşi care trebuie efectuaţi într-o zi. Alergologii de la OncoGen au atras atenţia asupra faptului că au început să apară copii cu vârste tot mai fragede cu alergie la ambrozie, care la doar doi ani deja dezvoltă alergia la această plantă, ceea ce înseamnă că la doar un an au fost expuşi la acest polen şi că au dezvoltat alergia încă din viaţa intrauterină, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News