Data publicării:

Timiş: Maternităţi şi secţii de terapie intensivă neonatală din vestul ţării vor fi dotate de 'Salvaţi Copiii'

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Mai multe maternităţi şi secţii de terapie intensivă neonatală din vestul ţării vor fi dotate cu aparatura medicală necesară, printr-o investiţie de 728.000 de lei a Organizaţiei Salvaţi Copiii (OSC).

Potrivit unui comunicat al OSC, coordonatorul Programului de reducere a mortalităţii infantile Salvaţi Copiii România, Ştefania Mircea, susţine că lipsa acestor dotări îngreunează munca medicilor şi poate duce la adevărate drame, prematuri care nu supravieţuiesc pentru că nu s-a găsit pentru ei un incubator disponibil. Aparatura medicală necesară va ajunge la maternităţile şi secţiile de terapie intensivă neonatală din judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, astfel: la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Louis Ţurcanu Timişoara va ajunge un ecograf, la Maternitatea Bega a Spitalului Judeţean Timişoara o masă radiantă, la Spitalul Clinic Obstetrică-Ginecologie 'Dr. Dumitru Popescu' Timişoara (Maternitatea Odobescu), un ventilator.

Spitalul Judeţean Arad va primi un incubator şi o lampă de fototerapie, Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă din Caraş - Severin va primi un incubator de transport, secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean Reşiţa i se va repartiza un ecograf şi un infuzomat, iar Spitalul Orăşenesc Haţeg va fi dotat cu o lampă de fototerapie, o lampă UV pentru microfloră, un neopuff, un analizor, un balon reanimare şi un pulsoximetru. Conform comunicatului, regiunea de vest se remarcă atât prin numărul mare de cazuri pe care le tratează, cât şi prin discrepanţa dintre judeţe; în vreme ce Hunedoara are o rată a mortalităţii infantile sub media naţională, de 5,9 la mia de copii născuţi vii, Caraş-Severin are o rată sever ridicată, de 10,4 la mie. Rata mortalităţii infantile este de 6,2 la mie în judeţul Arad şi de 7,5 la mie în Timiş, unde maternităţile din Timişoara deservesc mai multe judeţe. 'Situaţia maternităţilor din România rămâne una critică şi avem situaţii în care medicii pierd timp preţios încercând să găsească un loc liber într-o secţie de terapie intensivă neonatală superior dotată.

Este o dramă pe care o împărtăşesc deopotrivă părinţii şi medicii. Salvaţi Copiii a decis să pună în aplicare un plan de măsuri urgente şi, în urma consultărilor cu medicii, să doteze secţiile de terapie intensivă neonatală unde prematurii pot fi salvaţi', a afirmat preşedintele executiv al OSC România, Gabriela Alexandrescu, citată în comunicat. Maternitatea Odobescu, secţie a Spitalului Municipal Timişoara, este cea mai mare şi mai performantă maternitate de nivel III din vestul ţării, unde ajung prin transfer nou-născuţi cu patologii grave din întreaga regiune, numărul naşterilor fiind cuprins între 3.000-3.500 pe an, cu un indicator de prematuritate de 12,2-12,5%. pentru această categorie de prematuri este din ce în ce mai dificilă'. La maternitatea Bega, în anul 2018 au avut loc 2.712 naşteri, din care o pondere semnificativă o reprezintă nou-născuţii cu patologie şi nou-născuţii prematuri care necesită tratament şi spitalizare de lungă durată, de la şapte zile (pentru un nou-născut la termen cu patologie minoră) la 30-90 de zile (pentru un nou-născut prematur). În unitatea de Terapie Intensivă Neonatală sunt trataţi între 200-250 nou-născuţi pe an, corespunzător unei medii de 10% din numărul total de naşteri pe an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel