Data actualizării:
Data publicării:

TIME: Moldova are cea mai mare problemă cu băutura din lume. Cât bea un locuitor în fiecare an

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Moldova are cea mai mare problemă cu băutura din lume. Un celebru cotidian a realizat un amplu reportaj despre cosnumul de alcool din această țară. 

„Nu ești om dacă nu bei". Cum a dezvoltat această minusculă țară europeană problema cea mai mare a consumului de băutură din lume, scriu jurnaliștii de la celebrul cotidian TIME într-un amplu reportaj. 

De asemenea, aceștia dau exemplu localitatea Puhoi din Moldova unde până în ianuarie 2018 primarul era săturat, probabil de situația privind consumul de alcool. Asistentul său continua să se îmbete. Nu era singurul. Uneori i se părea de parcă toată lumea din acest sat moldovean de 5.500 de oameni ar avea o problemă de băut.

Așa că primarul, Petru Frunze, a decis să organizeze un concurs. Orice cuplu care ar putea rămâne sobru timp de șase luni va primi un premiu în bani de 1.000 de lei (240 USD) și locuri de muncă. Douăzeci de cupluri s-au înscris, dar doar unul a reușit. După cum a promis, Frunze le-a găsit locuri de muncă, ca agenți de curățenie în capitala Chișinău, la aproximativ 15 mile distanță. Le-a acoperit chiar și costurile de călătorie. Dar în câteva luni, amândoi au recidivat și au revenit la alcool. „Această viață nu este pentru noi", i-au spus. Competiția nu s-a mai ținut niciodată. 

În Puhoi, alcoolul este elementul de viață al economiei și al comunității. Aproape toată lumea lucrează pentru vinăria locală Asconi și aproape toată lumea își distilează propriul vin. Alcoolul este moneda, folosit pentru a plăti oamenii pentru locuri de muncă mici și favoruri. 

Moldova are cel mai mare consum de alcool din lume

Moldova are cel mai mare nivel de consum de alcool din lume și cea mai mare rată de deces legată de băut. Unul din patru decese este legat de alcool, în timp ce media mondială este una din 20. Ultimele date ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2016 au descoperit că persoanele cu vârsta peste 15 ani beau în medie 15,2 litri de alcool pur (inclusiv alcoolul produs acasă sau ilegal) pe cap de locuitor în fiecare an, echivalentul a aproximativ 167 de sticle de vin. Urmează îndeaproape Lituania cu 15 litri și Republica Cehă cu 14,4, în timp ce media Europei este de 9,8. „Fiecare familie are o persoană cu o problemă de băut", spune Tudor Vasiliev, un psihiatru specializat în dependență și coordonator al Programului Național de Control al Alcoolului.

Cifrele exacte pentru Moldova sunt greu de atins, deoarece până la 70% din alcoolul consumat este vin de casă, spune Olga Penina, lector de Sănătate Publică la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Chișinău. Cultura consumului de vin distinge Moldova și Georgia în afară de alte țări post-sovietice, unde oamenii preferă să bea băuturi spirtoase. „Cultul vinului este puternic", spune Penina. „Combaterea lui este problematică".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel