Țiganii, descendenți ai castei inferioare indiene - STUDIU
Țiganii din Marea Britanie și Europa provin dintr-o castă indiană, casta "dalitilor"numită și "de neatins", arată un studiu genetic informează The Daily Telegraph.
Un studiu condus de o echipă de academicieni indieni și estonieni, condusă de Dr. Toomas Kivisild de la Universitatea Cambridge, confirmă originile acestora în sub-continentul indian și identifică locația și păturile sociale din care provin aceștia.
Studiul a examinat cromozomii Y din mostre de ADN pentru a compara semnătura genetică a bărbaților țigani cu cea a indienilor.
Oameni de știință au comparat peste 10.000 de mostre de la membri din 214 grupuri etnice diferite de indieni. Ei au încercat să găsească o corespondență a unui cromozom Y din Asia de Sud, cunoscut ca "haplogroup H1a1a-M82", cu mostrele de la țiganii de sex masculin din Europa. Cea mai mare potrivire s-a constatat în nord-vestul Indiei.
Joseph Jones de la Gypsy Council afirmă că acest nou studiu este util deoarece confirmă științific originea indiană a comunităților de romi din Europa și moștenirea lor comună ar trebui acum acceptată de comunitățile mai noi de indieni din Marea Britanie.
Cea mai mare potrivire s-a constatat în nord-vestul Indiei. Densitatea cea mai mare este înregistrată în zone dominate de grupul etnic "doma", daliții, casta cea mai de jos, athinganos, sau de neatins, în greacă, și care era discriminat pe scară masivă.
Cercetătorii cred că strămoșii țiganilor de azi și-au început exodul spre vest pentru a lupta în războaie în regiunea Punjab, între anii 1001 si 1026, cu promisiunea de a obține o promovare pe scară socială.
Mai târziu, au fugit de prăbușirea regatelor hinduse în Pakistanul de astăzi, mulți dintre ei așezându-se în zona Gilgit.
Exodul spre Africa de Nord și Europa sugerează că ar putea fi vorba de refugiați care fugeau de răspândirea islamului în continentul subindian.
În prezent, în România se află cea mai mare comunitate de țigani din Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News