Ţi-e frică de păianjeni? Iată cum te poţi trata de ARAHNOFOBIE
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Arahnofobia poate fi tratată prin conştientizarea distanţei de obiectul fricii, nu de confruntarea directă cu el, spun cercetătorii / Pexels
Arahnofobia poate fi tratată prin conştientizarea distanţei de obiectul fricii, nu de confruntarea directă cu el, spun cercetătorii / Pexels
O echipă de psihologi de la Universitatea din Manchester susţine că a descoperit o nouă modalitate prin care persoanele care se tem de păianjeni își pot învinge fobia.

Dr. Warren Mansell spune că în loc să fie încurajate să interacționeze direct cu păianjenii pentru a-și învinge teama, o abordare practicată în prezent de mulți terapeuți, persoanele care suferă de arahnofobie este mai bine să aibă posibilitatea de a deține controlul asupra distanței la care se apropie sau se depărtează de obiectul fricii. Concluziile lui Mansell au fost publicate în "Journal of Anxiety Disorders" și se bazează pe o teorie cunoscută drept Teoria controlului perceptual.

Distanţa face diferenţa

În cadrul studiului, persoanele care sufereau de teamă de păianjeni au fost rugate să stea în fața unui ecran și au putut, astfel, controla cât de aproape sau de departe apărea în fața lor un păianjen. "Teoria controlului perceptual indică faptul că este vital ca un client să dețină controlul asupra experienței pe care o are cu elemente importante din mediu precum sursele de amenințare, deoarece controlul în sine este esențial pentru sănătate și starea de bine", a explicat omul de știință. "Acest lucru semnifică faptul că terapeuții care tratează fobiile și anxietatea nu ar trebui să îi încurajeze sau să îi îndrume pe clienți să își înfrunte temerile, așa cum se presupune deseori. Odată ce aceștia devin conștienți de motive, ar putea face alegeri care răspund temerilor pe care le au. Credem că acest rezultat este util pentru terapeuții care tratează persoanele care se tem de păianjeni", a mai spus Warren Mansell, potrivit sursei citate. Acesta a adăugat că va investiga în viitor dacă "acest gen de intervenție simplă poate avea un efect semnificativ asupra stresului și a perturbării resimțite de oameni din cauza fobiilor", mai spune acesta.

Femeile sunt cele mai îngrozite de păianjeni, chiar şi decât copiii

Conform statisticilor, 50% dintre femei și 18% dintre bărbați suferă de arahnofobie, care este definită ca fiind teama patologică față de păianjeni. „Așa-numitele mecanisme ancestrale dedicate detectării rapide a pericolelor imediate şi specifice, precum şerpii sau păienjenii, au fost reţinute de sistemul vizual şi au persistat chiar şi pe parcursul evoluţiei omului”, ne informează psihologii. Aceștia cataloghează sistemul vizual al omului, ca fiind principala sursă a fricii noastre față de păianjeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel