Data publicării:

Theo Rose, revoltă împotriva tinerilor care se droghează din baloane: ”Arătați a aurolaci”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
FOTO: Freepik @rawpixel.com
FOTO: Freepik @rawpixel.com
Cântăreața Theo Rose s-a arătat foarte revoltată de tinerii care se droghează din baloane, situații pe care le-a văzut și la concertele sale.

Theo Rose a reacționat după ce în spațiul public au apărut filme cu tinere care se droghează folosind baloane cu protoxid de azot. Deși imaginile sunt din Bulgaria, după cum au afirmat cei de la Poliția Română, artista a spus că astfel de situații a întâlnit la concertele pe care le-a susținut în diferite cluburi.

”Mi-a apărut pe Facebook, share-uit de cineva, un videoclip nu niște fetițe, eleve de școală generală, nici de liceu nu cred, care se drogau în prima zi de școală, undeva în spatele școlii, cu baloane.

Vedeam la concerte, prin cluburi, tineri de vârstă mea, tineri frumoși, fete aranjate, machiate, frumoase, zici că erau aurolaci. Trăgeau din balonul ală, leșinau așa cu capul pe spate și într-o secundă, două, își reveneau. Mă îngrozește pur și simplu chestia asta, nu-mi vine să cred. Au găsit ei o modalitate legală prin care să se drogheze. Deci pe mine mă distruge chestia asta”, a explicat Theo Rose, într-un InstaStory.

Mai mult decât atât, artista a ținut să le transmită celor care o urmăresc că imaginea pe care o arată cei care se droghează cu protoxid de azot este exact cea a ”aurolacilor” cu care poate ne-am mai intersectat pașii prin diferite zone din marile orașe.

”Arătați a aurolaci. Protoxidul de azot încetinește timpul de reacție al corpului, al minții și cine știe câte efecte o mai avea. De unde știți voi cum vă poate afecta creierul pe termen lung? De ce (...) faceți chestia asta? Merge mintea voastră întruna întruna și din când în când vreți s-o puneți pe pauză, nu? Ați obosit... terminați (...) cu astea că nu știți ce pățiți”, a mai spus artista.

Tudor Ciuhodaru, avertisment pentru părinți

”Atenție părinți și bunici. Cum știți când copilul se droghează cu funny gas, gaz ilariant.

(Mic) ghid de toxicologie: ce este protoxidul de azot, cum este utilizat ca drog, efecte, supradoză, antidotism.

A. Ce este protoxidul de azot:

1. Gaz incolor, cu miros plăcut și gust dulceag (comercializat în butelii de uz medical (analgosedare inhalatorie în stomatologie sau obstetrică) sau industrial (agent spumant în industria alimentară)).

2. Este unul dintre cele mai frecvent utilizate droguri de către tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani. (în UK este al doilea drog utilizat, după canabis). Utilizarea protoxidului de azot a crescut în timpul pandemiei.

3. Simptomele apar rapid după consum (4-5 inhalări, cam în 2-3 minute, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune).

4. Efectele asupra sistemului nervos sunt de tip narcotic - doze mici sunt anxiolitice, euforizante (produc bună dispoziție, ca la consumul de alcool - de unde denumirea de gaz ilariant, gaz de beție) și parțial agonist pe receptorii opiozi (de unde denumirea de gazul paradisului).

B. Atenție! Utilizarea recreațională (ca drog):

1. O singură (supra)doză poate fi letală. (!Tratament - resuscitare (ABC) + depurarea toxicouui și antidotism. Antidot naloxonă și mai ales administrarea de oxigen sunt esențiale). Doza toxică prin inhalare e de 24mg/kg.

2. Efectul căutat e cel euforizant dar reacțiile adverse apar frecvent după utilizarea recreațională (utilizarea medicală asigură protoxid de uz medical (nu industrial) într-un mix cu oxigenul și debite reglate) (cel mai frecvent cefalee, migrene, grețuri, vărsături, parestezii, dispnne, palpitații) și pot fi extrem de grave (sindroame confuzionale și tulburări psihotice).

3. Semnele și simptomele apar după consum, sunt reversibile și nu sunt cauzate de o altă afecțiune.

4. Poate genera dependență. De aceea în utilizarea medicală NU trebuie depășită o oră de administrare continuă zilnic și nu poate fi repetat mai mult de 15 zile.

5. Poate afecta capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje.

6. Intoxicația acută (simptomele sunt dominate de narcoză, edemul cerebral și methemoglobinemie):

a) stare ebrioasă (cefalee intensă, vertij, tulburări de vorbire și de echilibru, delir, halucinații, sincope, somnolență, comă), eventual grețuri, vărsături, însoțită de fenomene neuro și mielotoxice (parestezii, pareze, paralizii la nivelul memebrelor inferioare, tulburări micționale),

b) asfixie (paloare, cianoză, respirație dificilă și rară) și

c) tulburări variate cardiovasculare (bradicardie, aritmii, hipotensiune, sindrom coronarian acut).

7. Asocierea cu alcool sau cu alte medicamente creștere riscul reacțiilor adverse fatale.

Rețineți !!!

În UK va fi catalogat drept drog de clasa C (interzis) iar posesia va fi pedepsită cu închisoarea (până la 2 ani) ca parte a unui plan de combatere a comportamentului antisocial”, a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe contul său de Facebook.

Citește și: Eleve surprinse în timp ce se drogau din baloane, în spatele școlii, cu gaz ilariant / Poliția susține că imaginile nu sunt din România / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel