Tezaur la Muzeul Satului: Unul din costumele tradiţionale ar fi aparţinut Reginei Maria
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Port popular românesc Foto: Pxhere
Port popular românesc Foto: Pxhere
De Ziua Iei, românii sunt invitaţi să admire costumele populare româneşti expuse la Muzeul Satului. Unul din ele ar fi chiar al Reginei Maria.

Managerul Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", conf. dr. Paula Popoiu, afirmă că instituţia pe care o conduce deţine cea mai mare şi cea mai valoroasă colecţie de costume tradiţionale din ţară, unul dintre acestea, cel mai vechi, presupunându-se că ar fi aparţinut Reginei Maria. "Avem 15.000 de piese, care reprezintă toate zonele ţării. Avem şi un costum care se presupune - nu avem informaţii exacte - că ar fi fost al Reginei Maria. Este cea mai mare colecţie din ţară, o colecţie reprezentativă creată de-a lungul celor 86 de ani ai muzeului. Şi aş zice şi cea mai valoroasă, pentru că are elemente de costum - şi mai ales costumul de Muscel - care sunt unicate. Ştim că acesta din urmă a fost purtat de Regina Maria şi a fost consacrat ca şi costum naţional. Continuăm să îmbogăţim această colecţie, cu piese găsite în prezent", a declarat Popoiu pentru AGERPRES.

Popoiu: Meşteşugul cusutului de ii a reînviat

Paula Popoiu a precizat că în cadrul expoziţiilor organizate de Muzeul Satului sunt itinerate piese din colecţia "nouă". "Depinde de clasare. Dacă sunt clasate la categoria Tezaur, ele nu ies din muzeu. Noi avem o colecţie mai nouă, să zicem de 50-60 de ani, cu care ieşim în aceste expoziţii. Sunt costume neclasate, pentru că altfel ar trebui să avem foarte multe acte de făcut. Aşa, cu această colecţie nouă am umblat aproape în toată lumea", a spus managerul. Popoiu a vorbit şi despre prezervarea meşteşugului cusutului de ii. "Acum, de când ia a devenit atât de importantă, aş zice eu chiar la nivel universal, şi au început să o cunoască foarte multe doamne, meşteşugul cusutului de ii şi de costum tradiţional a reînviat. Pentru că, iniţial, nu era chiar un meşteşug. Femeile din sat îşi făceau costumul, hainele pe care le purtau, fie pe cele de toată ziua, fie pe cele de sărbătoare. Acum putem spune că deja cusutul iei a devenit o artă şi sunt în România destule sate în care încă se mai poartă costumul tradiţional. Mai ales în Maramureş. Încă mai ţes, încă mai ştiu să coasă costumul. Deci, cred că nu s-a pierdut acest meşteşug", a arătat Paula Popoiu.

Expoziţie deschisă: Frumuseţe şi culoare. Ia românească

Managerul a amintit că, joi seară, la Ambasada României în Republica Ungară, a fost deschisă expoziţia "Frumuseţe şi culoare. Ia românească", eveniment de diplomaţie publică şi culturală prin care, cu sprijinul Institutul Cultural Român la Budapesta, a fost marcată Ziua universală a iei. "Am expus 10 costume tradiţionale din toate zonele ţării, o ocazie să prezentăm valorosul nostru patrimoniu cultural şi tradiţiile româneşti. Manifestarea s-a adresat membrilor corpului diplomatic acreditat în Ungaria, reprezentanţilor Guvernului ungar, oamenilor de cultură şi de afaceri. Aceştia au fost foarte interesaţi. Mulţi au spus că vor veni să viziteze muzeul nostru la Bucureşti. Ba chiar ambasadorul Filipinelor mi-a promis că îmi va face şi o donaţie de costum tradiţional filipinez. De altfel, noi avem o colecţie de etnologie comparată", a mai spus Popoiu. Ea a mărturisit că poartă ie românească. "Da. Port ie. Am chiar cinci ii acasă şi una aici. Toate doamnele de la ambasadă au venit îmbrăcate în ie", a adăugat Paula Popoiu. Ia românească a fost celebrată în ultimii ani în data de 24 iunie, la iniţiativa comunităţii online "La Blouse Roumaine", de anul acesta devenind, prin lege, Ziua Iei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel