Testul pentru vaccinul SIDA a eșuat
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la RF._.studio/ Pexels
Fotografie de la RF._.studio/ Pexels
Producătorul a suspendat studiul deoarece vaccinul nu a fost mai eficient decât placebo în prevenirea infecției. Nu lipsesc alternativele, dar toate sunt într-un stadiu incipient de dezvoltare.

Drumul pentru a învinge HIV a devenit puțin mai lung. Janssen Pharmaceuticals, o companie farmaceutică condusă de Johnson & Johnson, a anunțat de fapt suspendarea traseului Mosaico, singurul aflat într-un stadiu avansat care testa un vaccin HIV, informează Today.

Toți ceilalți candidati la vaccin sunt încă în stadiile incipiente de dezvoltare. Și, prin urmare, eșecul - se zvonește în domeniu conform unui articol din New York Times - este destinat să întârzie cu cel puțin trei sau cinci ani sosirea unui vaccin cu adevărat eficient împotriva acestei boli. O cucerire care este așteptată de 40 de ani încoace.

Studiul Mosaico este o colaborare între Jansenn, producătorul vaccinului, Institutul Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase din SUA (NIAID) și Rețeaua de studii privind vaccinul HIV (HVTN).

El testa un nou candidat de vaccin bazat pe ceea ce se numesc ”imunogene mozaic”, secvențe de virus concepute cu tehnici bioinformatice pentru a oferi protecție împotriva unei game largi de variante virale HIV. În acest fel, dezvoltatorii săi au sperat să depășească pentru prima dată una dintre principalele probleme în lupta împotriva virusului, și anume capacitatea foarte mare de a mutație și, prin urmare, prezența multor clade (sau subgrupuri) diferite ale agentului patogen.

Studiul

Mosaico este un studiu de fază 3, ultimul înainte de aprobare, care trebuie să confirme siguranța și eficacitatea terapiei în vederea evaluării de către agenții de reglementare precum FDA și EMA. A implicat aproape 4.000 de voluntari din diverse țări, toți gay sau transgender, cărora li sa oferit vaccinul. Ciclul de vaccinare a inclus patru injecții pe parcursul unui an. Administrațiile începuseră în 2019 și s-au încheiat în octombrie anul trecut. În ultimele luni, un comitet independent a efectuat o analiză a datelor colectate și, din păcate, a ajuns la concluzia că, deși sigur, vaccinul nu este eficient.

Așadar, procesul poate fi considerat, prin urmare, închis și cu un răspuns negativ. Ce înseamnă pentru căutarea unui vaccin HIV? Cu siguranță, un pas înapoi care va întârzia cu cel puțin câțiva ani sosirea unui produs eficient.

În mod evident, nu lipsesc alți candidați, cum ar fi un vaccin pe bază de ARNm testat în laboratoarele Moderna, dar toți sunt încă în stadiile incipiente de dezvoltare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel