Data publicării:

Testele genetice, extrem de importante înainte de fertilizare. "Nu putem face interpretarea testelor dacă nu avem informaţii clinice", spune dr. Viorica Rădoi, Sanador

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Image by senivpetro on Freepik
Image by senivpetro on Freepik

Dr. Viorica Elena Rădoi, medic primar genetică medicală și coordonatorul centrului de genetică medicală al Spitalului Clinic SANADOR, a vorbit despre importanţa testelor genetică la cuplurile infertile. 

"Putem începe cu genetica încă dinainte de a fi noi şi să continuăm mult timp după. La consultul genetic se pot prezenta şi e chiar indicat să se prezinte cuplurile cu infertilitate, cuplurile care se pregătesc să acceadă o procedură de fertilizare in-vitro. Sunt multe cauze genetice ale infertilităţii, sunt teste pe care le putem face astfel încât să avem mai multe şanse în urma unor proceduri de fertilizare in-vitro. 

Se poate face diagnostic pre-implantaţional, adică o selecţie a embrionilor, dacă în familie sunt cunoscute cazuri cu boli genetice grave şi pe care le diagnosticăm genetic înainte", a declarat dr. Viorica Rădoi. 

"Adică echipa medicală discută cu cei doi şi îi întreabă dacă bunica sau mătuşa au avut probleme? Şi în momentul în care află că o rudă a avut ceva, ar putea verifica embrionii înainte de implantare?", a intervenit Val Vâlcu. 

"Asta e cumva şi treaba noastră. Dacă avem istoric în familie, mergem la genetician, povestim despre necazurile din familie, încercăm să punem diagnosticul genetic pe afecţiunea respectivă, pentru că atunci când avem embrionii la dispoziţie, trebuie să ştim ce căutăm, adică defectul genetic din familia respectivă. Adică nu ajungem în ultima clipă să facem teste genetică sau chiar însărcinată fiind. Lucrurile astea trebuie rezolvate înainte de concepţie, astfel încât atunci când ţinem o sarcină şi vrem să investigăm copilul să ştim exact ce căutăm. Aici e chiar rolul medicului genetician. 

Pe lângă testele genetice pe care le putem de pe internet, într-o astfel de situaţie, pentru a obţine maximum dintr-un test, e bine să consultăm geneticianul", a mai arătat specialistul. 

Când facem testele

"Cu cât timp înainte, depinde de ce ţintă avem. Sunt unele teste la care durează 2-3 luni să aflăm rezultatul. Trebuie să luăm în calcul că interpretarea testelor genetice durează, şi se face întotdeauna, obligatoriu, în corelaţie cu manifestările clinice, cu fenotipul pacientului. Nu putem face interpretare dacă nu avem informaţii clinice. 

Testele pentru modificări cromozomiale se fac când sarcina există deja, pentru că se fac direct pe făt", a concluzionat dr. Rădoi. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel