Teste refugiați. Ungaria, condamnată de UE, după o măsură condamnabilă
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Oficiali ungari în domeniul imigraţiei nu ar fi trebuit să supună un solicitant de azil nigerian la teste psihologice pentru a determina dacă acesta spune adevărul că este homosexual, a decis joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), relatează Reuters. 

Curtea de Justiţie a UE, care a interzis efectiv utilizarea testelor pentru stabilirea orientării, considerând-o drept o invazie a 'celor mai intime aspecte' ale vieţii, a constatat că bărbatul neidentificat din Nigeria nu ar fi trebuit supus testelor care au inclus desenarea imaginii unei persoane în ploaie şi testul petelor de cerneală Rorschach. 

Bărbatul a depus o cerere prin care solicita statut de refugiat în oraşul ungar Szeged în aprilie 2015. La acea vreme, Ungaria începea să se confrunte cu o creştere a numărului de migranţi ilegali din Africa şi din Orientul Mijlociu care traversau graniţa din Serbia. 

Persecutat în Africa

Nigerianul şi-a motivat solicitarea pe baza faptului că, fiind homosexual, s-a confruntat cu persecuţii în ţara sa natală.

'Un astfel de test reprezintă o intervenţie disproporţionată în viaţa privată a solicitantului de azil', se arată în hotărârea CJUE. Judecătorii din Luxemburg au menţionat că executivul european contestă fiabilitatea acestor teste.

Pe baza testelor, psihologul desemnat de statul ungar a concluzionat că nigerianul nu era gay,  iar cererea sa de azil a fost respinsă. 

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a afirmat că se poate solicita opinia unui expert, însă acest lucru trebuie să se facă prin respectarea drepturilor omului şi nu ar trebui să se bazeze pe o singură hotărâre judecătorească, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel