Testare gratuită pentru depistarea cancerului de sân. Unde are loc și cine poate beneficia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Anna Tarazevich)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Anna Tarazevich)
Este perioadă de înscrieri în programul care asigură testarea gratuită pentru depistarea cancerului de sân.

Până la sfârşitul acestui an, programul de screening se desfăşoară în judeţele din estul României - Botoşani, Suceava şi Iaşi, Neamţ, Bacău şi Vaslui, Vrancea, Buzău şi Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa. Femeile care au împlinit 50 de ani, fie că sunt asigurate sau nu, se pot înscrie pentru a obţine o astfel de evaluare la spitalele judeţene doar cu cartea de identitate, scrie Rador.

"Să ştiţi că, în momentul în care vorbesc cu dumneavoastră, sunt cinci apeluri pe linia telefonică. Deja avem peste 400 de apeluri telefonice până acum. Este un screening mamar. Se adresează femeilor care au peste 50 de ani - măcar 50 de ani şi o zi, până la 70 de ani fără o zi. Acum se fac înscrierile pentru anul acesta şi avem locuri. Încercăm să înscriem cât mai multe femei în acest program", a spus coordonatoarea programului în judeţ, Mirela Romanescu.

Există şi câteva restricţii pentru femeile care vor să se înscrie în programul de screening ONCOFEM: să nu aibă simptome sau diagnostic confirmat de cancer mamar, de asemenea, să nu fi făcut mamografie în ultimele 12 luni.

Cancerul de sân, simptome

Depistarea precoce a cancerului de sân reduce mortalitatea prin această boală cu 30%. Mamografia şi ecografia mamară sunt două investigaţii imagistice cu valoare complementară în depistarea precoce a cancerului mamar, acest tip de cancer fiind cel mai frecvent tip de cancer în România şi în Europa (25 % din toate cancerele nou diagnosticate în 2019, urmat de cancerul de colon 12 % şi cancerul de col uterin 9 %), potrivit Centrului de Diagnostic și Tratament ”Dr. Victor Babeș”.

Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este apariția unui nodul, care este o masă nedureroasă, solidă, dar care poate să fie canceroasă. Motiv pentru care este nevoie să vă prezentați la medic, pentru un consult, scrie dcmedical.ro.

Alte simptome ale cancerului de sân sunt:

- umflarea parțială sau a întregului sân

- schimbări în mprimea, forma sau aspectul unui sân

- modificări ale pielii de pe sân, cel mai frecvent fiind aspectul de coajă de portocală

- retenția mameloanelor

- scurgeri mamelonare

- prezența unor zone de roșeață, striații

- dureri la nivelul sâilor sau mameloanelor

- prezența unor ganglioni la nivel axilar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel