Data publicării:

Testare gratuită hepatită. Cine poate beneficia

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România organizează o campanie de testare gratuită pentru hepatită. Iată cine poate beneficia...

Alegeri prezidentiale 2024

Peste 500 de persoane din judeţele Braşov, Argeş, Cluj şi Giurgiu vor beneficia de miercuri, timp de două săptămâni, de testări gratuite pentru hepatita B şi C, în cadrul unei campanii organizate de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România în cadrul unei iniţiative europene.

Organizaţia face apel la autorităţi să adopte măsuri concrete pentru accesul la tratament al pacienţilor cu hepatite şi aminteşte că 36% dintre ei spun că au fost nevoiţi să îşi amâne începerea tratamentului antiviral din cauza absenţei terapiei specifice sau pentru că nu era compensată integral în termen util. Cu detalii Adriana Turea.

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, speră ca până la finalul acestui deceniu să se reuşească accesul la tratament pentru toţi pacienţii diagnosticaţi cu hepatite B şi C.

"Pentru celelalte forme de hepatite virale, pentru care încă nu există terapii suficient de eficiente, pentru că nu se ajunge deocamdată cel puţin la vindecare, oricum combinaţia între vaccinare, mă refer la hepatita B, şi terapiile inovative pentru hepatita B şi respectiv hepatita D, cred că pot să ţină sub control acest fenomen", a spus Alexandru Rafila.

"Orice pacient depistat cu hepatită B sau C este un pacient care se va afla pe listele de transplant"

Preşedinte Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, Marinela Debu, spune de ce este important să fie diagnosticate persoanele infectate

"Orice pacient depistat cu hepatită B sau C este un pacient care se va afla pe listele de transplant. Sperăm noi să nu fie dintre cei care vor fi şi vor înmulţi numărul de pacienţi cu ciroză sau cu cancer hepatic", a spus Marinela Debu.

Marinela Debu face apel către autorităţi pentru măsuri concrete pentru pacienţii cu hepatite pe tot traseul îngrijirii, simplificarea procedurilor de acces la tratamente, inclusiv pentru pacienţii neasiguraţi, acces constant şi predictibil la tratament pentru toate tipurile de hepatite.

Citește și:

Decontarea tratamentelor pentru hepatite sau oncologie. Vasile Ciurchea: Costurile pe care nimeni nu le ia în calcul 

Vasile Ciurchea, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medic primar de expertiză medicală, cu specializare în medicină de familie, a fost invitat la emisiunea "Dezbateri în Sănătate", de pe DC News și DC Medical, unde a vorbit despre decontarea tratamentelor pentru hepatite sau oncologie. 

"Referitor la finanțarea achizițiilor, există un sistem prin care se obțin medicamente la un preț mai bun pentru sistemul public cost-volum, adică dacă e un volum mai mare, fabricantul dă medicamentele cu un preț mai mic.”, a spus Val Vâlcu. 

"Eu am introdus acest concept în 2015 și și-a dovedit eficacitatea pentru că obții un preț mult mai bun, obții cantitatea necesară pentru toți pacienții pe care îi ai în programul respectiv. Dacă se depășește, există două variante, fie plătește tratamentul cel care a semnat contractul cost-volum, fie se suplimentează banii. Pacienții nu rămân netratați.”, a spus Dr. Vasile Ciurchea. 

"Era și un pas mai departe: cost-volum-rezultat și nu se aplică decât în cazul tratamentului pentru hepatita C.”, a adăugat Val Vâlcu. 

"Așa a fost pus la momentul respectiv și fără lipsă de modestie, tot eu l-am propus. Rezultat nu înseamnă neapărat o vindecare de sută la sută, înseamnă și o îmbunătățire a calității vieții care înseamnă foarte mult pentru pacient sau aparținător. Ar trebui să ai niște dovezi că a dus la îmbunătățirea calității vieții”, a spus Vasile Ciurchea.  Citește mai departe>>

Image by Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel