Terapeutul Oana Berdilă: Cum să ne antrenăm creierul astfel încât să nu ajungem la boli
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Terapeutul Oana Berdilă a spus cum putem să ne antrenăm creierul.

„Ne antrenăm creierul. De ce? Pentru că este sistemul central de comandă a tot ceea ce se întâmplă în corpul nostru. El este cel care generează absolut fiecare celulă din corpul nostru, iar o funcționare corectă a lui poate să-ți dea starea aia de bine. Altfel, fie că vorbim de emoții negative, fie că vorbim de gânduri negative, înseamnă boală și înseamnă, de fapt, depresie”, a spus Oana Berdilă la Antena 3.

„Cât timp vorbim despre o combinație emoții-gânduri dintr-o zonă de neutralitate, atunci putem vorbi de a integra înăuntrul nostru valori. Cuvintele ne pot însănătoși creierul. Pentru că, dacă zi de zi repeți sunt un nimeni, asta vei atrage. Dar, dacă spui sunt bine cu mine, iată vorbim de o altă energie. Dacă oamenii ar înțelege că acest prefrontal este, de fapt, un cadou pe care l-au primit și chiar îl folosesc prin a-și crea viața pe care și-o doresc, multă lume ar fi mai fericită”, a spus terapeutul Oana Berdilă 

„Dacă, de exemplu, îmi doresc ceva și nu mi-a ieșit, mă supăr pe mine și spun că nu sunt suficient de bun, emoția este una de dezamăgire, de rușine, de furie. Toate emoțiile acestea - rușine, vinovăție - sunt emoții care ne mănâncă, pur și simplu, energiile mitocondriale și automat va însemna boală sub orice formă. Iată de ce ideal este să vedem clar unde suntem, unde vrem să ajungem și ce ne dorim. Pentru că, dacă rămânem în supraviețuire, și nu ne folosim neo-contextul, nu putem fi creativi, nu mai putem învăța”, a spus specialistul.

Citește și...

Creierului îi plac dulciurile. Prof. Ciurea: Dar nu orice dulce! Trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea a spus care sunt dulciurile bune pentru creier.

„Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne „extragem” energie”, a spus Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie şi director ştiinţific al Spitalului Clinic SANADOR.

„Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase”, a explicat neurochirurgul.

„Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse”, a subliniat Vlad Ciurea.

Citește și...

De 200 de ori mai dulce decât zahărul! Prof. Ciurea: Suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere

Vlad Ciurea a spus că mâncarea procesată vine uneori „la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism.

Neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea a spus că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, „mâncarea este importantă pentru creierul nostru”.

„Cel mai bun supliment alimentar pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți. Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. Este bine de știut că mâncarea procesată vine uneori „la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri. Unele sunt teribil de periculoase”, a scris pe Facebook neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea.

„Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere. Prin urmare, produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici. Din păcate, educația alimentară este redusă la noi... Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a subliniat Vlad Ciurea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel