Teodorovici, mesaj pentru Tudose: Să nu mai mințim poporul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Senatorul PSD, Eugen Teodorovici, i-a acuzat de dezinformare pe premierul Mihai Tudose şi pe ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, care au discutat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, despre faptul că România va cheltui două miliarde de euro din fonduri europene până la finele anului. 

"Mă uitam în timpul şedinţei Comisiei de buget-finanţe la o intervenţie tipică a domnului Tudose în şedinţa de Guvern. Asistăm din ce în ce mai des la astfel de declaraţii care parcă fac parte dintr-un spectacol aşa... nu cunosc un anumit subiect, dar vorbesc între ei. În speţă, era vorba de fonduri europene. Domnul ministru în funcţie spunea ceva de două miliarde de euro disponibile până la finalul acestui an. Disponibil înseamnă că poţi cheltui acele două miliarde de euro şi dânsul vorbea către interlocutorul lui, care ştia la fel de multe ca şi domnia sa, de faptul că semnează sau că a semnat contracte de finanţare", a afirmat Teodorovici. 

El a arătat că, de fapt, aceşti bani vor putea fi utilizaţi abia când vor fi atribuite contractele de achiziţie, adică peste câteva luni sau chiar ani. 

"Le spun celor doi actori ai acestei piese de teatru că a semna un contract de finanţare este un pas neimportant. Ceea ce contează este contractul de achiziţie publică. Când atribui un contract de achiziţie, de atunci poate curge plata şi acele două miliarde pot fi cheltuite. Între momentul invocat de ministrul Fondurilor Europene, de semnare a unui contract de finanţare, şi până se semnează contractul de atribuire durează luni, poate chiar ani de zile. Aşa că ăia două miliarde să înţeleg de la domnul ministru că vor rămâne neutilizaţi până la final de an", a continuat Teodorovici. 

Problemele reale

În opinia sa, ministrul Fondurilor Europene ar trebui să vorbească despre problemele reale pe care le are România în ceea ce priveşte accesarea de fonduri comunitare. 

"Să nu mai minţim poporul! Oamenii, dacă nu cunosc unele lucruri, nu înseamnă că tu ai dreptul să vii să dezinformezi. Ori primul-ministru a fost dezinformat prin ceea ce i-a spus ministrul Fondurilor Europene. Dar trebuie să spun foarte clar că banii europeni intraţi în România în acest an şi anul viitor sunt mare parte din ei pentru proiectele fazate, cele fazate în 2014, nu mai târziu. Aceştia sunt banii europeni care intră astăzi în ţară. Ministrul Fondurilor Europene să vorbească despre riscul de neacreditare, să vă dea public concluziile ultimei reuniuni cu cei de la Comisia Europeană pe probleme mari de infrastructură, vedeţi acolo care sunt riscurile. Sistemul nostru auditat de Comisia Europeană riscă să primească nota 2 din 5, ceea ce arată un risc ridicat, deci să spună care sunt problemele reale", a mai susţinut senatorul PSD. 

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a anunţat, miercuri, că împreună cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a aprobat finanţarea primei etape din planul naţional de debirocratizare, urmând ca toată comunicarea privind obţinerea avizelor pentru certificatele de căsătorie, divorţ şi naştere să fie făcută în regim electronic, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel