Teodorescu: Dan Diaconescu, marele pierzător al referendumului
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Dan Diaconescu
Dan Diaconescu

Politologul Bogdan Teodorescu apreciază, într-un interviu acordat DeCeNews, că nu este posibilă o coabitare între USL și Traian Băsescu, iar acesta va porni un război de uzură cu tandemul Antonescu-Ponta. Marele pierzător al referendumului  pentru suspendarea președintelui a fost, după analiza lui Bogdan Teodorescu, liderul PP-DD, Dan Diaconescu. Vezi argumentele lui Teodorescu.

-Este obligată USL de cele 7,4 milioane de alegători să continue războiul cu Traian Băsescu?

-Coabitarea este imposibilă, iar de acest lucru ne dăm seama, în primul rând, dacă urmărim istoria ultimelor trei luni. Victor Ponta a impus o relație care părea convenabilă pentru instituțiile statului. Un fel de încetare a luptelor, cu o concentrare asupra actului administrativ. A făcut o impresie bună publicului. Traian Băsescu a observat că, dacă nu este oprit, USL câștigă tot, în alegerile generale. Atunci a declanșat războiul, fiindcă este obligat să dezmembreze USL, dacă vrea să reziste, el și PDL. Este corect că USL are o miză, că este presat de un puternic curent popular să acționeze împotriva lui Băsescu, dar războiul a fost declanșat de acesta. Dacă nu atacă acum, în decembrie nu va avea sorți de izbândă.

-Câți dintre cei care au votat la referendum vor sprijini USL, în toamnă?

-Avem un spațiu politic foarte simplu: USL, Alianța de dreapta, sau cum se va numi ea, UDMR și PP-DD. Pentru cei care caută să scape de Băsescu, nu e greu de ales. Nu au variante. USL, prin natura sa nu poate conlucra cu PDL, dar nici Traian Băsescu nu vrea să colaboreze cu USL. Nici măcar pentru impresia publică nu se va strădui să mimeze coabitarea. USL vrea să guverneze, Băsescu nu vrea să lase Puterea. Dacă USL va face 50 plus unu, Băsescu va fi spulberat. Desigur, e mai complicat în circumscripțiile din Ardeal, unde voturile se împart 4-2-2 sau 4-3-2, dar în rest va avea mandatele adjudecate cu majoritate, fără redistribuire, pe modelul votului de la referendum: 6-2-1. Marele perdant va fi PP-DD, căci bătălia se va duce între cei doi coloși. PP-DD nu a intrat în joc, în războiul Ponta-Băsescu...Dan Diaconescu a ratat o șansă istorică, a greșit îngrozitor. El avea șansa să se facă alegeri comune, prezidențiale și parlamentare, dacă ar fi fost demis Băsescu. Așa, va candida într-un colegiu, iar restul oamenilor din PP-DD nu vor beneficia de o locomotivă de imagine. Nimeni nu-i știe, nu există alte nume, în afara fondatorului.

-Ce joc a făcut Dan Diaconescu la referendum?

-Un joc greșit pentru PP-DD. Mi-e greu să spun de ce a evitat să își asume o poziție anti-Băsescu. Ori nu știe politică, ori a avut alte interese personale. Odată cu respingerea votului uninominal, de către CCR, avea șansa să își propulseze partidul în Parlament, unde intra ca un actor important, care a decis soarta referendumului. În plus, PDL nu avea timp să își pregătească un alt candidat la prezidențiale, așa că ar fi  putut ajunge în finală Diaconsescu și Antonescu. În actuala conjunctură, când va dispărea Băsescu, va fi deja lansat MRU, care va da bătălia decisivă cu Antonescu.

-Dar dacă Ponta și Antonescu vor pierde pe mulți dintre cei care le atribuie eșecul demiterii?

-Vorbind din punct de vedere tehnic, Ponta și Antonescu au procedat legal, încercând să se bată corect cu unul care joacă incorect. Desigur, sunt destui care doreau ca și USL să folosească alte arme, doar să câștige. Iar acum sunt supărați că au pierdut. Întrebarea este pe cine doresc ei mai departe: pe Ponta și Antonescu, sau pe Băsescu. Dacă vor cu adevărat să scape de Băsescu, au o singură șansă: să voteze cu Ponta și Antonescu. Singura șansă pentru cei care vor ca Traian Băsescu să plătească pentru guvernare este ca USL să ajungă la Putere.

-Dacă vor fi lansate dosare împotriva liderilor USL?

-Altă armă PDL și Băsescu nu au. Totuși, în graba de a-l face din nou președinte, Parchetul a călcat pe bec. Pentru prima dată au fost atacați oamenii obișnuiți, au fost chemați la audieri sătenii, iar asta dă o imagine devastatoare pentru Băsescu.  Publicul a văzut cum stăpânește Băsescu, a înțeles cum a condus în acești ani. Pe măsură ce vor fi hărțuiți liderii USL, oamenii se vor solidariza cu ei. Atmosfera împotriva PDL va fi generalizată. Și așa publicul are o mare insatisfacție, iar sentimentul că s-a făcut o injustiție e foarte pregnant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel