Data actualizării:
Data publicării:

Tentativa de asasinare a lui Trump ”este un semnal”. Analistul politic Bogdan Chirieac explică efectele pe plan intern și extern

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Donald Trump a fost victima unei tentative de asasinat la un miting electoral în Butler, Pennsylvania. Fostul preşedinte american a fost rănit în zona urechii, după ce un tânăr de 20 de ani a tras mai multe focuri de armă în direcţia sa. 

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre tentativa de asasinat a fostului președinte Donald Trump.

„Vor fi efecte pe plan intern, în Statele Unite, și efecte pe plan extern. Pe plan intern cred că popularitatea lui Donald Trump va atinge cote nemaivăzute, mai ales că pe el l-au chinuit și cu tot felul de procese care de care mai ciudate, până la urmă Curtea Supremă din SUA a anunțat că pe perioada mandatului are imunitate. Pe plan extern dă senzația de instabilitate în America. Acum, cinstit vorbind, s-a dovedit în istorie că americanii știu să împuște președinți, asta e situația.

 

Youtube video image

Campania electorală americană

Era cel mai prost moment cu putință deoarece campania electorală americană - sunt alegeri anul acesta pe 5 noiembrie - nu a fost despre Donald Trump, nu a fost despre programe, toată campania electorală este despre capacitatea președintelui în funcție, domnul Joe Biden, de a-și duce la bun sfârșit mandatul și capacitatea sa fizică și psihică de a mai accede la un al doilea mandat prezidențial. De altceva nu se discută în America, sunt discuții: se retrage, nu se retrage. O parte a Partidului Democrat ar dori să se retragă, domnia sa și familia să nu dorește acest lucru. A câștigat primarele, știți foarte bine, deci dacă demisionează din funcția de candidat e foarte greu să fie schimbat la convenția democrată din 20 august. Tentativa de asasinat a lui Donald Trump, dincolo de actul de violență care nu poate fi acceptat, este un semnal, dacă vreți, un semnal care nu e bun pentru cei care în acest moment vor să schimbe ordinea mondială, statele care nu sunt conduse în mod democratic, ci în mod dictatorial: Rusia, China, Iranul, Coreea de Nord. Deci, lucrul acesta nu are cum să bucure pe cineva din lumea civilizată.

 

Foto: Agerpres

Intervenția serviciilor secrete

Candidații sunt protejați de Secret Service, unul dintre cele mai prestigioase servicii de protecție și pază din lume. Adevărul este că, așa cum am văzut și în cazul din Slovacia, al premierului Robert Fico, în campanie electorală, așa funcționează democrația, candidații se întâlnesc cu alegătorii și ești în câmp deschis. Indiferent câte măsuri de securitate ai lua, tot există o vulnerabilitate, te întâlnești cu mase mari de oameni în aer liber, mase mari de oameni care n-au cum să fie verificați integral. Înțeleg că se face o minimă verificare, dar nu ai timpul necesar să faci tu, ca serviciu special, să îi verifici pe toți cei prezenți. Mereu va exista o vulnerabilitate în acest sens. Să știți că și pentru Joe Biden e același lucru și pentru alți candidați. Într-o țară unde sunt 300 de milioane de arme de foc, legal în Statele Unite, accesul la o armă de foc este facil. Americanii consideră că face parte din libertatea lor, dreptul de a purta o armă de foc. E foarte dificil de apărat oricine. Deocamdată, nu a fost rănit serios și nu a fost ucis Donald Trump, dar lucrul acesta nu înseamă că nu se poate întâmpla oricând cu oricine, un atac soldat cu victime.

Foto: Agerpres

Cutuma din Statele Unite

(...) Ieșit proaspăt dintr-un atentat nereușit va fi mult entuziasm, în opinia mea, la convenția republicană. Oricum, el a câștigat primarele în Partidul Republican de o manieră categorică, fiindcă în Statele Unite cutuma este ca fiecare dintre partidele mari să își aleagă candidatul la președinție în urma unor alegeri interne. Alegerile interne au avut loc la începutul acestui an și în Partidul Republican, unde a câștigat Trump, și în Partidul Democrat, unde a câștigat Joe Biden. Deci, Trump nu va avea nicio problemă cu alegerile drept candidat la prezidențiale, sunt convins de lucrul acesta. Mai departe își va continua programul, se va întâlni cu lumea. N-ai ce să-i faci, trebuie să dai mâna, trebuie să discuți, asta înseamnă campanie electorală. Nu știu cum vor face serviciile secrete fiindcă dacă s-a încercat o dată, în cazul lui Trump, se va mai încerca și altă dată.

 

Foto: Agerpres

”Spirală a violenței”

(...) E opera unui singur om, un tânăr, probabil luat de valul acesta al violenței și al urii cu care e tratat Donald Trump. Nu cred că este o conspirație împotriva lui Donald Trump fiindcă, altfel, probabil și rezultatul ar fi fost altul. Adică nu este vorba de cazul JFK, John Fitzgerald Kennedy, din 1961. E regretabil și că tânărul a fost împușcat, fără doar și poate, de serviciile de securitate. Dacă  se pornește pe această spirală a violenței în această campanie prezidențială, îmi e teamă că vom mai avea astfel de acte de violență”, a precizat Bogdan Chirieac, în direct la Antena3CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel