Tensiuni uriașe în coaliția de guvernare. PNL s-ar fi răzgândit în ziua în care Klaus Iohannis s-a retras din cursa pentru șefia NATO. Cum ar fi vrut s-o joace electoral
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Inquam Photos/ Octav Ganea
Inquam Photos/ Octav Ganea
Data alegerilor prezidențiale generează un nou conflict în coaliția de guvernare. După alegerile din 9 iunie, se pare, susțin voci din PSD, că PNL-ul s-a răzgândit brusc: nu mai vrea prezidențiale în septembrie. Motivele invocate sunt multiple, de la imposibilitatea campaniei în august la perturbarea începutului de an școlar. 

Tensiunea din coaliție apare în contextul în care în februarie, PSD și PNL se pare că au avut o înțelegere prin care au stabilit un calendar al alegerilor în coaliție cu acordul tuturor părților, fapt confirmat de Nicolae Ciucă în repetate rânduri. 

”Rămân în septembrie, aşa cum au fost anunţate (…) au fost tatonări care au apărut în spaţiul public şi niciodată nu au discutat această chestiune ca fiind o propunere din partea unuia dintre partide (…) am închis cu decizia să avem alegerile prezidențiale în septembrie”, a declarat Nicolae Ciucă pe 2 iunie, în direct la Digi 24.

Surse guvernamentale arată însă că jocul ar fi fost schimbat de Klaus Iohannis. Președintele s-a retras din cursa pentru șefia NATO, după ce România ajunsese să fie singurul stat care nu-l susținea pe olandezul Mark Rutte. Dacă însă președintele ar fi avut această șansă, se pare că Nicolae Ciucă i-ar fi luat locul în fruntea țării interimar, de unde calculele erau că ar fi avansat extrem de confortabil în sondaje, în bătălia pentru prezidențiale.

Șefia NATO s-ar fi jucat și electoral în România, dacă planul n-ar fi eșuat. Se pare că liberalii s-au răzgândit în aceeași zi în care Klaus Iohannis a anunțat partenerii cu privire la retragerea sa. 

În situația actuală, se vorbește inclusiv despre posibilitatea ca Nicolae Ciucă să nu ajungă în turul doi, lucru pe care liberalii nu îl pot concepe. Calculele liberalilor riscă să destabilizeze coaliția de guvernare, în condițiile unei date limite de 2 iulie - n.r. de stabilire a datei alegerilor.

PSD consideră că PNL vrea să fie salvat pentru a treia oară de social-democrați. Prima ”salvare” ar fi fost în 2021, când USR a ieșit de la guvernare și, după două luni de criză politică și în timpul luptei cu pandemia COVID-19, PSD a acceptat să vină la guvernare alături de PNL. A doua ”salvare” ar fi fost când a acceptat comasarea alegerilor. Ridicarea unei noi pretenții din partea PNL se pare că este văzută de PSD drept o nouă cerere de ajutor căreia social-democrații nu ar mai dori să-i dea curs. Eșecul lui Nicolae Ciucă ar fi eșecul PNL-ului la prezidențiale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel