Record! Temperaturile din Antarctica au șocat oamenii de știință
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Foto: antarctica.gov.au
Foto: antarctica.gov.au
Temperaturile record din Antarctica au uimit oamenii de știință, cel mai rece punct de pe planetă având temperaturi aproape de plus. 

Oamenii de știință au fost șocați luna aceasta când o stație de cercetare din Antarctica a raportat vreme extraordinar de caldă. Temperatura de la stația de cercetare Concordia de pe vârful Domului C, Platoul Antarctic, cunoscut de obicei ca cel mai rece loc de pe Pământ, a crescut la uluitorul nivel de -11,5 grade Celsius pe 18 martie.

Temperatura maximă normală pentru timpul zilei este de aproximativ -49 de grade Celsius, ceea ce face ca citirea din 18 martie să fie cu aproximativ 38 de grade Celsius mai caldă decât în ​​mod normal. Dacă Organizația Meteorologică Mondială ar urmări cu adevărat această măsurătoare, oamenii de știință spun că probabil ar stabili un record mondial.

Cel mai mare exces de temperatură

”Se pare că am stabilit un nou record mondial pentru cel mai mare exces de temperatură peste normal măsurat vreodată la o stație meteo stabilită”, a scris luni Robert Rohde, principalul om de știință de la Berkeley Earth.

Randall Cerveny, profesor de științe geografice la Universitatea de Stat din Arizona și raportor pentru înregistrările extreme pentru Organizația Meteorologică Mondială, a declarat pentru CNN că acest tip de înregistrare nu este ceva ce OMM o urmărește sau verifică.

Dar chiar și așa, a spus acesta, informația pare legitimă.

”Tot ceea ce am văzut personal despre informațiile Dome C sugerează că este o observație legitimă”, a spus Cerveny pentru CNN.

Deși la -11,5 grade Celsius nu este deloc cald, este nemaiauzit pentru această parte a Antarcticii, iar cele 70 de grade peste medie sunt uimitoare pentru oamenii de știință.

Citește și articolul pe aceeași temă: Studiu îngrijorător: Ploaia va înlocui ninsoarea în Arctica. Când se va întâmpla

Un gheţar din Antarctica a fost denumit "Glasgow", după oraşul gazdă al COP26

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel