Temperaturi de peste 30°C, la jumătatea lunii octombrie în Franța. Meteorolog: un fapt tot mai puţin excepţional
Valori de temperatură situate în jurul pragului de 30°C au fost înregistrate duminică în sud-vestul Franţei.
Dacă astfel de temperaturi erau considerate 'excepţionale' în secolul trecut pentru această perioadă a anului, ele au devenit de acum 'tot mai puţin excepţionale' şi chiar vor deveni 'recurente' în contextul climatic viitor, au anunţat specialiştii de la Meteo-France, citaţi de AFP. Duminică, o zonă situată între regiunile Garonne, Atlantique şi Pyrenees a înregistrat o nouă după-amiază foarte călduroasă, cu temperaturi care au urcat până în jurul valorii de 30°C, aşa cum s-a întâmplat la Bordeaux şi Biarritz, ajungând chiar la 30,9°C în oraşul Dax.
'Astfel de valori erau foarte rar atinse în această perioadă a anului, dacă ne referim la secolul trecut', a declarat Olivier Proust, specialist în previziuni meteorologice la Meteo-France, agenţia naţională de meteorologie şi climatologie din Franţa. 'Efectiv, este o situaţie excepţională dacă ne raportăm la clima din trecut, la secolul al XX-lea, dar este o situaţie mai puţin excepţională dacă ne raportăm la clima recentă şi va fi o situaţie recurentă în climatul viitor de la jumătatea acestui secol, sub efectul încălzirii climei', a explicat specialistul francez. În 2014, 2017 şi 2019, oraşul Dax din sud-vestul Franţei 'a cunoscut deja valori egale sau superioare valorii de 30,9°C la jumătatea lunii octombrie, ceea ce arată că acest fapt devine tot mai puţin excepţional'.
Efectul 'pompei de căldură' va continua să provoace şi în zilele următoare temperaturi ridicate în Franţa
'Până în 2013, nu înregistrasem niciodată astfel de temperaturi în această perioadă a anului în Dax, acum le observăm într-un an din trei', a explicat meteorologul francez. 'Este vorba despre un episod remarcabil mai degrabă prin producerea lui tardivă şi prin durata sa, decât prin intensitatea sa', a adăugat el. Fenomenul, care survine după o primăvară călduroasă şi o vară fierbinte, se explică prin prezenţa unei 'vaste zone depresionare deasupra Atlanticului' şi care joacă 'rolul unei pompe de căldură ce aspiră aerul cald provenit din Magreb', potrivit Meteo-France.
Efectul 'pompei de căldură' va continua să provoace şi în zilele următoare temperaturi ridicate în Franţa, pe coasta de vest şi pe o axă care leagă Munţii Pirinei de estul ţării. Aşa se va întâmpla şi în regiunea Toulouse, din sud-vestul Franţei, unde valorile din termometre vor depăşi pragul de 25 de grade Celsius. 'O secvenţă de vreme atât de caldă la sfârşitul lui octombrie şi atât de lungă reprezintă ceva inedit' şi 'ceva nemaivăzut pentru această perioadă a anului', a precizat Olivier Proust. Datorită curenţilor de aer veniţi din sud, francezii ar trebui să se aştepte la 'valuri de praf din Sahara începând de mâine, probabil, în vestul ţării', la fel cum s-a întâmplat în primăvara acestui an, a adăugat acelaşi meteorolog.
Vezi și:
Scad temperaturile în următoarele zile, apoi ANM anunță vreme caldă în toată țara. Maxime de peste 20 de grade până aproape de finalul lui octombrie
A fost emisă prognoza meteo pe regiuni pentru următoarele două săptămâni. ANM, prognoza meteo. Iată cum se anunță vremea în perioada 10 - 23 octombrie:
BANAT
În prima zi a intervalului vremea va fi relativ caldă, cu o medie a temperaturilor maxime de 20...22 de grade, apoi în 11 octombrie scăderea de temperatură la valorile diurne va fi semnificativă, până la o medie regională de 15 grade. În perioada 12 - 15 octombrie vor fi maxime termice de 18...19 grade, iar încălzirea estimată ulterior va însemna o medie regională în general de 22... 23 de grade, valori ce vor caracteriza o vreme caldă. Temperaturile minime vor fi în medie de 8... 11 grade.
Local și temporar se vor semnala ploi slabe în perioada 11 - 15 octombrie. În restul intervalului probabilitatea pentru ploi va fi redusă.
CRIŞANA
În prima zi a intervalului vremea va fi relativ caldă, cu o medie a temperaturilor maxime de 20 de grade, apoi se va produce o scădere de temperatură, astfel că în perioada 11 - 15 octombrie, media regională a valorilor diurne va fi de 17... 18 grade. Vremea va deveni caldă în a doua jumătate a intervalului, când media regională a temperaturilor maxime se va situa la valori de 21... 23 de grade. Temperaturile minime vor avea mici variații în prima săptămână, respectiv valori cuprinse între 6 și 9 grade, apoi media acestora va fi de 8... 9 grade.
Pe arii restrânse se vor semnala ploi slabe în perioada 11 - 15 octombrie. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi redusă.
TRANSILVANIA
În prima săptămână valorile termice diurne vor fi apropiate de mediile multianuale, respectiv, valori în medie de 16...18 grade, iar nopțile vor fi relativ calde pentru această perioadă, cu o medie regională, în general peste 8...9 grade. Începând din 16 octombrie vremea va intra într-un proces de încălzire și va deveni caldă pentru această dată, cu o medie a temperaturilor maxime ce va ajunge la 20... 22 de grade, iar minimele vor fi de 5... 7 grade.
Local și temporar se vor semnala ploi slabe în perioada 12 - 14 octombrie. În restul intervalului, doar pe arii restrânse vor mai fi posibile ploi slabe. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News