Data publicării:

Temperatura medie zilnică la suprafața mării a atins un nou record

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Temperatura medie zilnică la suprafața mării, la nivel mondial, a atins un nou record, deoarece a ajuns la 20,96 grade Celsius, depășind maximul din 2016, potrivit Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice. Acest nou record este semnificativ peste media pentru această perioadă a anului.

Oceanele joacă un rol cheie în reglarea modelelor meteorologice, deoarece absorb căldură și produc jumătate din oxigenul planetei. Pe măsură ce oceanele se încălzesc, apele mai calde vor fi mai puțin capabile să absoarbă dioxidul de carbon, lăsând gazul în atmosferă și contribuind la temperaturi mai calde. Acest lucru poate accelera, la rândul său, topirea ghețarilor și vărsarea în ocean, crescând nivelul mării și provocând haos.

Apele marine mai calde forțează, de asemenea, viețuitoarele mării să se miște în căutarea apelor mai reci, afectând lanțurile trofice și stocurile de pește.

Matt Frost, de la Plymouth Marine Lab din Marea Britanie, avertizează că „punem oceanele sub mai mult stres decât am făcut-o în orice moment al istoriei”. Momentul acestui nou record a alarmat cercetătorii și oamenii de știință.

Samantha Burgess, de la Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice, spune că oceanele sunt cele mai calde în martie, nu în august. Ea și-a exprimat îngrijorarea „cu privire la cât de mult se încălzește oceanul de acum până în martie anul viitor”.

Oamenii de știință analizează factorii care contribuie la această creștere a temperaturii în oceane, dar spun că schimbările climatice sunt o cauză principală, deoarece mările absorb cea mai mare parte a căldurii din emisiile de gaze cu efect de seră.

Noul record de temperatură medie bate recordul din 2016, care a fost stabilit atunci când fluctuația climatică naturală El Nino era în plină desfășurare și foarte puternică. El Nino se întâmplă atunci când apa caldă se ridică la suprafață în largul coastei de vest a Americii de Sud, crescând temperaturile globale.

Deși au existat creșteri drastice ale temperaturii aerului în ultimii ani, este alarmant faptul că și oceanele se încălzesc, deoarece de obicei durează mai mult pentru a se încălzi, în ciuda faptului că au absorbit 90% din căldura planetei din emisiile de gaze cu efect de seră.

Dar oamenii de știință încă cercetează de ce temperaturile au crescut atât de mult față de anii precedenți, potrivit Newseu.cgtn.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel