Temperatura ideală în apartament, pe timpul iernii. Recomandările specialiștilor: Ține cont de umiditate și mișcarea aerului
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Temperatura ideală în apartament, pe timpul iernii. Recomandările specialiștilor / Foto: Pixabay, de Oleksandr Pidvalnyi
Temperatura ideală în apartament, pe timpul iernii. Recomandările specialiștilor / Foto: Pixabay, de Oleksandr Pidvalnyi
Tu câte grade ai în casă? Te-ai întrebat vreodată care este temperatura ideală, recomandată de specialiști?

Odată cu creșterea prețurilor la gaz și energie electrică, mulți oameni fac eforutir considerabile acum pentru a-și încălzi casele în mod corespunzător, o problemă, care, spun experții, ar putea contribui la o serie de rezultate negative pentru sănătate. Multe persoane nu își mai pot încălzi locuințele suficient din cauza facturilor mult mai mari. Dar care este totuși temperatura ideală pentru o locuință pe timp de iarnă? POtrivit OMS, aceastî temperatură nu ar trebui să scadă sub 18 grade.

În 1987, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat ca temperaturile interioare să fie menținute la 18 grade sau 20-21 grade în camerele folosite de persoanele în vârstă.

Dar cercetătorii nu au putut găsi dovezile din spatele acestei recomandări și, atunci când au analizat studii mai recente, au concluzionat doar că încălzirea unei case reci la o temperatură interioară minimă de 18°C ar reduce riscul de apariție a bolilor respiratorii, cardiovasculare și al decesului, scrie canberratimes.com.au.

VEZI ȘI: Cum să păstrezi căldura în apartament iarna. 8 trucuri care te vor ajuta să ai facturi mai mici

Alți factori care ne pot afecta sănătatea

Se pare că, în timp ce o casă rece ți-ar putea afecta sănătatea, nu este singurul lucru care te va îmbolnăvi. Alți factori, cum ar fi umiditatea, mișcarea aerului și mucegaiul sunt probabil la fel de importanți.

Un raport anterior al OMS din 1985 a afirmat că "deși incidența răcelii comune crește iarna, temperatura rece de iarnă nu pare să fie cauza". De asemenea, raportul nu a menționat că temperatură sănătoasă ar fi de 18°C.

În schimb, s-a referit la mai multe măsuri care, împreună cu temperatura, creează ceea ce se numește "confort termic": "temperatura interioară între 18 și 24°C când există și o mișcare a aerului mai mică de 0,2m/s, o umiditate relativă de 50% și o temperatură radiantă medie la 2°C față de temperatura aerului".

Cât de importantă este umiditatea din locuință

Cu toate acestea, multe guverne din întreaga lume, presupunând că OMS este autoritatea de care ar trebui să asculte, folosesc această măsură a temperaturii ca un ghid pentru a determina ce este o casă "sănătoasă"

Mesajul lansat este că, dacă oamenii nu își încălzesc locuințele la 18°C, ei și copiii lor vor avea de suferit din cauza unei stări de sănătate precare. De asemenea, OMS nu oferă îndrumări cu privire la umiditate, în afară de o recomandare conform căreia problemele legate de umiditate și mucegai ar trebui prevenite. Dar umiditatea poate fi cheia: studiile indică faptul că un interval de umiditate relativă de 40% până la 60% va încetini creșterea majorității agenților care ne afectează sănătatea.

Unele intervenții, precum Legea de garantare a caselor sănătoase din Noua Zeelandă, se referă la temperaturile recomandate de OMS prin stabilirea unui prag minim de temperatură de 18°C, dar nu spun nimic despre celelalte elemente ale confortului termic, cum ar fi mișcarea aerului și umiditatea relativă.

Prin urmare, atunci când îți setezi temperatura din apartament, ai grija ca aceasta să nu fie mai mică de 18 grade, dar evită și ca în casă să fie prea cald. Ține cont că pe perioada iernii nu trebuie neapărat să umbli în pantaloni scurți și tricou prin casă, poți purta și niște pijamale mai groase, evitând să ai facturi uriașe la energie sau gaz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel