Temerile celor de la Doicești, locul unde va fi construit un nou reactor nuclear (SNR). Dan Niculaie Faranga, Nuclearelectrica: Este o tehnologie sigură, deja validată în SUA
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
captură foto video IAEA
captură foto video IAEA
În cadrul dezbaterii DCMedia Group, ”Reinventarea pieței, soluție la criza energetică” transmisă  joi, 30 martie, a fost invitat Dan Niculaie Faranga, Director Financiar Nuclearelectrica, care a vorbit despre construcția SNR-ului de la Doicești și, în mod special, despre siguranța acestui proiect.

Prima centrală cu mini reactor nuclear din Europa va fi la Doicești, Dâmbovița. Guvernul Statelor Unite a anunțat o finanțare de 14 milioane de dolari pentru proiectarea primelor centrale cu mini reactor nuclear din Europa. Investiția finală, de ordinul miliardelor de dolari, ar urma să contribuie la independența energetică a României.

Anunțul privind primele investiții americane a fost îmbrățișat cu reticență mai ales de către locuitorii zonei unde ar trebui să fie plasată construcția. Pe acest subiect, analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit în încercarea de a alunga ”norii negrii” adunați asupra acestui proiect, prin prisma locuitorilor zonei Doicești:  

Bogadn Chirieac: Începeți o mișcare de comunicare cu publicul în legătură cu reactoarele SNR (Small Nuclear Reactors), fiindcă am primit multe întrebări la redacție, m-au întrebat cei din zonă dacă SNR-rile de la Doicești afectează populația. Unii vor să vândă casele și să plece? Deci există o zonă de neliniște atunci când vorbim despre energie nucleară.

Dan Niculaie Faranga, Director Financiar, Nuclearelectrica: ”Am început deja un program de comunicare cu publicul. Intenționăm să sporim acțiunile tocmai pentru a elimina aceste interpretări greșite, frici, într-o anumită măsură justificate de contextul industriei nucleare, dar pe care noi nu le considerăm a fi valide în cadrul acestei tehnologi, pentru că această tehnologie este o tehnologie sigură, conceptual folosește soluții tehnologice deja validate de 50 de ani, singura diferența notabilă este că tehnologia este mult mai compactă, este modulară și nu în ultimul rând, pentru confortul tuturor, ea a fost deja validată de către organul de reglementare în domeniul nuclear din Statele Unite, un organ extraordinar de strict care a realizat documentația tehnică propusă de către furnizorul de tehnologie, compania NuScale. Pe parcursul a foarte mulți ani s-au realizat o serie întreagă de teste. Un proiect similar, poate un pic mai avansat decât cel din România, se dezvoltă în SUA având ca sponsori o serie de utilități care au pus capital la bătaie și foarte multă reputație ca să realizeze un proiect similar celui din România”.

Citește și: Noi tarife la energie. Anunțul lui Virgil Popescu, ministrul Energiei, despre plafoane

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel