Telefonul mobil, dușman al sănătății. Cum îți poate afecta spatele
Telefonul mobil a devenit un instrument indispensabil al vieții noastre cotidiene. Doctorul Ignasi Catalá avertizează că "utilizarea acestuia menținând o postură necorespunzătoare poate transforma telefonul mobil într-un dușman al sănătății noastre".
Te-ai oprit vreodată să te gândești de câte ori îți verifici telefonul mobil într-o zi? Se estimează că îl consultăm de aproximativ o sută de ori și că mai mult de jumătate dintre aceste verificări durează aproximativ 30 de secunde.
Acest gest pe care îl facem, adesea mecanic, se traduce într-o mișcare forțată a gâtului, aproximativ o oră pe zi care este foarte probabil să ducă la disconfort cervical. Trebuie să adăugăm faptul că atunci când îl folosim pentru a scrie, presiunea exercitată asupra coloanei vertebrale poate fi de patru ori mai mare.
Presiune asupra coloanei vertebrale și a zonei cervicale
Presiunea la care supunem coloana vertebrală și zona cervicală atunci când privim telefonul mobil depinde de gradul de înclinare a capului.
Greutatea suportată de gâtul unei persoane adulte este în medie între patru și cinci kilograme atunci când acesta este în poziție verticală. Atunci când înclinăm capul cu 15 grade, de exemplu, presiunea asupra gâtului nostru și a umerilor noștri este de 12 kilograme și dacă ajungem la 60 de grade, greutatea crește până la 27 de kilograme, un efort comparabil cu atunci când ridicăm în brațe un copil de opt ani.
Tensionăm partea superioară a spatelui
Cu cu cât coborâm mai mult capul, cu atât coloana vertebrală resimte mai mult. Cu această suprasarcină, tensionăm partea superioară a spatelui, ceea ce provoacă probleme cervicale și chiar poate comprima nervii. Dacă scriem frecvent, putem chiar să alterăm curburile gâtului.
În plus față de pozițiile incorecte pe care le adoptăm când consultăm sau scriem pe telefonul mobil, fie că suntem așezați sau în picioare, încărcăm și mai mult zona cervicală atunci când ne plecăm capul pentru a-l consulta sau când vorbim ținându-l pe umăr.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @pvproductions
Problemele de coloană datorate utilizării telefonului mobil includ:
- Rigiditate și durere în zona gâtului și a cefei.
- Slăbiciune musculară în gât, umeri și spate.
- Vertij, amețeli și greață.
- Dureri în umeri și în centrul spatelui.
Aceste dureri se agravează adesea noaptea când mușchii se relaxează și ne pot împiedica să dormim. Această lipsă de somn, combinată cu pozițiile incorecte la utilizarea telefonului mobil, pot provoca tulburări în alinierea vertebrelor, hernii de disc, dureri cronice și chiar neuropatii periferice.
Sfaturi pentru a evita durerile de gât și spate:
Acordați atenție modului în care utilizați telefonul mobil și obișnuiți-vă să mențineți o postură corectă. În special:
- Mențineți coloana vertebrală dreaptă și ridicați mâinile cu telefonul mobil până când acesta este la nivelul ochilor. Astfel, evitați flexia gâtului și suprasolicitarea zonei cervicale.
- Dacă îl folosiți frecvent, faceți pauze regulate și efectuați exerciții de întindere și relaxare a gâtului.
- Exersați în mod regulat, practicând un sport, mușchii gâtului, umerilor și spatelui.
Telefonul mobil s-a transformat într-un instrument indispensabil al vieții noastre cotidiene. Utilizarea lui menținând o poziție incorectă poate transforma acest dispozitiv într-un dușman al sănătății noastre, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News