Telefoanele sunt mai periculoase decât scaunele de toaletă. Pot favoriza transmiterea microbilor
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
Telefoanele sunt mai periculoase pentru transmiterea microbilor decât scaunele de toaletă. Există 17.000 de copii ale genelor bacteriene pe un singur telefon mobil.

Conform unor studii citate pe pagina Facebook a Ro-Vaccinare, telefoanele sunt dispozitivele perfecte pentru transmiterea microbilor, fiind chiar mai periculoase decât scaunele de toaletă.

În urma studiilor s-a constatat că există în medie 17.000 de copii ale genelor bacteriene pe un singur telefon mobil, de zece ori mai mult decât pe un scaun de toaletă.

Chiar dacă multe dintre bacteriile găsite pe telefoanele mobile sunt inofensive, sunt şanse ca telefonul să adăpostească agenţi patogeni mult mai periculoşi.

Riscul este cu atât mai crescut cu cât telefoanele sunt utilizate în sectorul alimentar sau în asistenţa medicală, deoarece agenţii patogeni pot duce la un focar de boală sau transferul de microbi dintr-o zonă în alta, dând naştere la o contaminare încrucişată.

Centrul pentru Controlul Bolilor din Columbia Britanică afirmă că 80% din infecţii sunt transmise cu ajutorul mâinilor, bacteriile fiind transferate cu uşurinţă pe dispozitivele mobile care sunt manipulate des pe parcursul zilei.

Cele mai frecvente bacterii dăunătoare găsite pe telefoanele mobile sunt streptococ, MRSA, coli, coliforme, stafilococi coagulazo negativi (CoNS) şi diferite genuri de candida.

„Într-un studiu efectuat în mediul spitalicesc s-a constatat că telefoanele mobile reprezintă un rezervor pentru potenţiali agenţi patogeni. În ciuda posibilităţii mari de a fi contaminate, telefoanele mobile sunt rareori curate şi sunt adesea atinse în timpul sau după examinarea pacienţilor şi manipularea probelor fără spălarea corespunzătoare a mâinilor. Dintre telefoanele mobile ale personalului medical, Acinetobacter baumannii (36,84%) a fost organismul predominant izolat, urmat de Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) (21,05%), în unele zone depăşind 46%. Concluzia cercetătorilor este că telefoanele mobile pot acţiona ca un substrat adecvat din care boala poate apărea, răspândi şi produce ravagii, sub formă de boală nosocomială, ceea ce necesită reglementări cu privire la utilizarea telefoanelor mobile în cadrul spitalelor”, scrie pe platforma citată.

Spălarea mâinilor este esenţială pentru igiena şi igienizarea corespunzătoare.

Menţinerea mâinilor curate este deosebit de importantă în timpul sezonului de răceală şi gripă, o perioadă în care germenii se răspândesc rapid şi uşor.

FDA recomandă spălarea mâinilor în momente cheie:

-Înainte, în timpul şi după prepararea alimentelor

-Înainte de a mânca

-Înainte şi după îngrijirea unei persoane bolnave

-Înainte şi după tratarea unei tăieturi

-După folosirea toaletei

-După schimbarea scutecelor sau curăţarea unui copil

-După suflarea nasului, tuse sau strănut

-După atingerea unui animal

-După ce ai atins gunoiul.

De asemenea, se recomandă restricţionarea utilizării telefoanelor mobile în anumite zone:

-Bucătării, atât comerciale, cât şi rezidenţiale

-Băi

-Mese de sufragerie

-Cabinete medicale

-Orice alte locuri în care expunerea la bacterii ar putea fi dăunătoare sănătăţii unei persoane.

Dispozitivele mobile pot fi curăţate cu ajutorul şerveţelelor dezinfectante sau apelând la sterilizatoare UV portabile care pot fi utilizate şi pentru curăţarea altor lucruri, inclusiv portofele, numerar, bijuterii şi chei. Aceste dispozitive utilizează lumină ultravioletă, care s-a dovedit a fi capabilă să distrugă coronavirusul şi alte virusuri sau bacterii.

Cea mai mare bacterie din lume ”Thiomargarita magnifica” măsoară până la doi centimetri

Cea mai mare bacterie din lume a fost descoperită de cercetători în Guadelupa. 

O bacterie recent descoperită, care este suficient de mare pentru a fi vizibilă cu ochiul liber și seamănă cu forma și dimensiunea unui fir de păr, a fost găsită în Guadelupa, în Antilele Mici, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science. Thiomargarita magnifica, o referință la dimensiunea sa excepțională -- are o lungime medie a celulei mai mare de 9.000 de micrometri, adică aproape 1 centimetru în lungime. Celulele majorității speciilor bacteriene au o lungime de aproximativ 2 micrometri, deși cele mai mari pot ajunge la 750 de micrometri.

T. magnifica poate crește până la 2 centimetri lungime, potrivit coautorului studiului Jean-Marie Volland, biolog marin și om de știință la Laboratorul de Cercetare în Sisteme Complexe din California și afiliat la Institutul Comun al Genomului al Departamentului Energiei din SUA.

”Pentru a înțelege cât de gigantic este pentru o bacterie, ar fi ca și cum am descoperi un om la fel de înalt precum Muntele Everest”, a declarat el pentru CNN.

Mai mult de 625.000 de bacterii E. coli ar putea încăpea pe suprafața unui singur T. magnifica. Cu toate acestea, în ciuda dimensiunii sale, bacteria are o suprafață ”în special curată”, lipsită de bacteriile care trăiesc pe suprafața plantelor și animalelor vii, potrivit studiului.

Anterior se credea că bacteriile nu pot crește la o dimensiune vizibilă cu ochiul liber din cauza modului în care interacționează cu mediul lor și produc energie. Dar T. magnifica are o rețea extinsă de membrane care pot produce energie, astfel încât să nu se bazeze doar pe suprafața bacteriei pentru a absorbi nutrienții prin celula sa. Volland a reușit să vizualizeze și să observe celulele gigantice în 3D cu ajutorul tomografiei cu raze X dure, al microscopiei confocale cu scanare cu laser și al microscopiei electronice cu transmisie, potrivit unui comunicat de presă.

Spre deosebire de majoritatea bacteriilor, care au material genetic care plutește liber în interiorul unei singure celule, o celulă T. magnifica își are ADN-ul conținut în pungi mici care au o membrană, numită pepini. A fost sugerat că fiind mult mai mare decât o bacterie medie, o celulă T. magnifica ar putea să acceseze atât oxigenul, cât și sulful din mediul lor în același timp, potrivit lui Volland.

De asemenea, este posibil ca mărimea celulelor T. magnifica în comparație cu ceilalți microbi din populația bacteriană să însemne că aceasta nu trebuie să-și facă griji că ar putea fi mâncată de prădători.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel