Data publicării:

"Tehnocrații sunt responsabili". Cea mai periculoasă bombă socială, detonată

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Negocierile între reprezentanții guvernului și ai sindicatelor au eșuat, anunță Cartel Alfa. Din 21 martie încep protestele. În acest moment, nu există soluții pentru principala revendicare a sindicaliștilor, care este, de altfel, o directivă UE. Țările occidentale pot "importa" personal din Est pentru acoperirea deficitului de personal sanitar, dar România nu își permite respectarea directivei timpului de muncă.

Alegeri prezidentiale 2024

Federaţia Sindicală „Hipocrat " din România – FS „Hipocrat " si Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România - CFSMR , federaţii membre CNS „Cartel ALFA", încep protestele din 21 martie. Decizia a fost luată după întâlnirea pe care conducerea celor două formaţiuni au avut-o cu Ministrul Sănătăţii, dl. Patriciu Achimaş Cadariu, şi cu Ministrul Secretar de Stat, Francisk Iulian Chiriac. Discuţiile au vizat soluţionarea revendicărilor salariaţilor din Sănătate şi nu s-au finalizat cu un calendar concret şi realist pentru rezolvarea acestor probleme.

Sindicatele cer aplicarea legii privind salarizarea unitară în Sănătate; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat; Respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate.

Deficit de personal medical, în toată Uniunea Europeană
Pentru a respecta norma de muncă și de timp liber, atât în România, cât și în celelate state europene, ar fi nevoie de creșterea numărului de medici cu 30-50 %.
Țările UE au acceptat derogări de la normele de lucru și repaos în Sănătate, pentru că nu pot face față lipsei de personal sanitar, dar și pentru că ar crește prea mult cheltuielile din domeniu. O soluție la care au aplicat țările bogate din UE a fost importul de medici din estul Europei, ceea ce a accentuat deficitele din România, Polonia sau Slovacia. În unele orașe din sudul României au fost angajați medici din Bulgaria, pentru a acoperi deficitul în specialități de nișă (ATI). După ce au crescut salariile și la sud de Dunăre, medicii bulgari au renunțat să facă gărzi în spitalele din România.

Medicamente gratuite pentru angajații din sistemul sanitar
Sindicatele mai cer asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate și creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie.
Federaţiile semnatare atrag atenţia că se poate ajunge la escaladarea stării conflictuale, în perioada următoare mergând până la întreruperea parţială a activităţii, disfuncţionalităţile create căzând exclusiv în responsabilitatea Guvernului României, se arată în comunicatul Cartel Alfa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel