Te confrunți cu senzație de greață după masă? Care pot fi cauzele
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Senzația de greață după masă poate ascunde probleme digestive sau renale, tumori pancreatice, dar și alte afecțiuni serioase. Iată când trebuie să mergi la medic.

Se poate întâmpla ca, după ce ai mâncat prea mult, să experimentezi o senzație de greață. Simptomul constă în necesitatea iminentă de a vomita, care poate apărea izolat sau poate fi urmată de apariția vărsăturii. Acestea din urmă reprezintă un răspuns reflex, realizat prin contracția mușchilor abdominali și a peretelui toracic, ce provoacă expulzia forțată pe gură a conținutului gastrointestinal.

Dacă te confrunți adesea cu senzația de greață, nu mai sta pe gânduri și mergi la medic. Ar putea fi vorba despre o afecțiune gravă, care necesita tratament imediat.

De ce apare senzația de greață după masă? Cauze posibile

Greața poate fi determinată de o infecție, de gastroenterita virală, de intoleranțele alimentare, de refluxul gastroesofagian, de unele medicamente și, chiar, de anxietate.

Infecție

Poate fi vorba despre o infecție, dacă senzația de greață apare brusc și este urmată de vărsături, mai ales la câteva ore după masă. Intoxicația alimentară sau infecția este o problemă reală, deoarece alimentele pot fi foarte ușor contaminate, dacă nu sunt păstrate sau gătite în mod corespunzător.

Gastroenterită virală

Gastroenterita virală este o afecțiune serioasă, cunoscută sub numele de gripă stomacală. Aceasta este cauzată de un virus, luat de la o persoană infectată sau prin consumul de alimente contaminate. Boală se manifestă prin greață, vărsături, febră, diaree, dureri abdominale și crampe.

Pentru a scăpa de starea de rău, încearcă să te hidratezi cât mai bine. Dacă starea nu se îmbunătățește, solicită ajutor medical.

Intoleranțe alimentare

Sunt persoane care se confruntă cu intoleranțe alimentare, în sensul că organismul acestora nu reușește să digere anumite alimente. Printre acestea se numără alimentele care conțin lactoză, gluten sau cele care provoacă gaze intestinale.

Reflux gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian este o condiție medicală care determină întoarcerea conținutului stomacului către esofag și apariția unor manifestări care afectează calitatea vieții pacientului. Această condiție poate provoca senzație de greață și arsuri retrosternale (pirozis).

Medicamente

Și unele medicamente pot determina apariția senzației de greață după masă. Printre acestea, se numără: antibiotice, analgezice (pentru ameliorarea durerii) sau medicamente chimioterapice.

Anxietate

Probabil că nu te-ai gândit niciodată la acest lucru, dar anxietatea poate provoca senzația de greață. Acest simptom poate fi însoțit și de tulburări psihiatrice, cum sunt anorexia, bulimia sau depresia. Anxietatea poate fi ameliorată prin controlul emoțiilor.

Când senzația de greață după masă este urmată de vărsături cu sânge, dureri în piept, confuzie, diaree care durează mai multe zile, sete extremă, febră sau bătăi rapide ale inimii, cere ajutorul unui medic.

În cazul în care greața nu apare des, poate fi vorba despre o problemă trecătoare, care poate fi tratată cu ajutorul ceaiurilor din plante. scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel