Taxa pe fast food, adoptată în Marea Britanie
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
fast-food
fast-food

Marea Britanie se va alătura ţărilor europene, printre care Germania, Ungaria şi Danemarca, care au introdus taxă pe alimentele de tip fast-food, denumită de jurnaliştii britanici "taxa pe produse de patiserie", ca măsură de a combate obezitatea. Începând cu luna octombrie a acestui an, britanici vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru preparatele de la patiserie, pentru puiul la rotisor şi cârnaţii înveliţi în foietaj.

Până în prezent aceste alimente erau scutite de TVA, dar odată cu adoptarea acestei măsuri taxa pe valoarea adăugată va fi de 20%, informează The Guardian.

Despre acest subiect, fostul ministru al Sănătății, Cseke Atilla, dorea să impună un soi de taxă de viciu pe alimentele junk-food, iar banii strânşi astfel urmau să fie folosiţi pentru spitale şi medicamente. Demnitarul anunţa că această măsură va aduce bugetului sănătăţii un miliard de euro pe an.

Deşi nu s-a realizat o listă concretă în ceea ce priveşte preparatele de tip junk-food care urmau să fie taxate, reprezentanţii ministerului Sănătăţii asigurau opinia publică că pizza, shaorma, lactatele şi apa minerală nu vor fi incluse în lista alimentelor de tip fast-food. În schimb, taxa de viciu trebuia să fie inclusă pentru produsele care aveau o cantitate mare de grăsimi, dulciurile hiperconcentrate, produsele de patiserie şi băuturile carbogazoase. Această măsură urma să fie percepută începând cu luna martie 2010. În realitate ea a ajuns doar în faza de dezbatere publică, după care nu s-a mai concretizat în niciun fel de proiect de lege.

Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii, a declarat pentru gândul că introducerea unei taxe pe alimentele de tip fast-food ar putea reprezenta o metodă de a combate obezitatea în România, în condiţiile în care ţara noastră ocupă un loc fruntaş în ceea ce priveşte numărul de persoane obeze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel