TAROM aniversează 67 de ani de existenţă. Cum a evoluat compania de-a lungul timpului, date importante
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
TAROM aniversează 67 de ani de existenţă. Cum evoluat compania de-a lungul timpului / Foto: Facebook TAROM
TAROM aniversează 67 de ani de existenţă. Cum evoluat compania de-a lungul timpului / Foto: Facebook TAROM
Compania TAROM aniversează astăzi, 18 septembrie, 67 de ani de existență.

Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM aniversează astăzi, 18 septembrie, 67 de ani existență. TAROM a fost înfiinţată în 1954 şi a crescut în acelaşi timp cu aviaţia românească. Compania îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor, iar din 2010 este membră a Alianţei SkyTeam, din 1993 membră a Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA) iar din 2000 este membră a Asociaţiei Companiilor Aeriene Europene (AEA).

Dacă ești curios să vezi cum arătau avioanele Tarom în trecut, vezi fotografiile AICI.

"În data de 18 Septembrie 1954 decola prima cursă TAROM. De atunci sunt 67 de ani, milioane de kilometri parcurși și milioane de pasageri, sperăm noi, fericiți. Și milioane de dăți în care noi am repetat cuvântul "siguranță" pentru a defini zborurile TAROM. Acum, când zborul a devenit o experiență și mai valoroasă, ne bucurăm să putem contribui la reîntâlnirea cu familia, cu cei dragi, la reconectarea mediului de business sau pur și simplu la redescoperirea bucuriei de a călători...Doamnelor și domnilor, în numele companiei naționale TAROM, al întregului echipaj, dorim să vă urăm "bun venit" la bordul aeronavelor noastre și vă întâmpinăm, ca de fiecare dată, cu cea mai mare căldură. Asta facem de 67 ani!", au scris reprezentanții TAROM pe pagina de Facebook.

Istoria TAROM

Cu un trecut ce se întinde pe mai mult de o jumătate de secol, istoria Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române începe odată cu dezvoltarea industriei aeronautice, un domeniu în care România - prin Aurel Vlaicu, Traian Vuia şi Henri Coandă - s-a remarcat, alături de Statele Unite ale Americii, potrivit site-ului companiei.

În anul 1920, în România a luat fiinţă una dintre primele linii comerciale din lume, CFRNA - Compania Franco-Română pentru Navigaţie Aeriană, care a fost, de altfel, şi prima companie aeriană - din istoria aviaţiei - cu operare trans-continentală.

În 1926, compania s-a reorganizat şi şi-a schimbat denumirea în CIDNA - Compania Internaţională pentru Navigaţie Aeriană, pentru ca, în 1930, să-şi schimbe din nou numele, devenind Societatea Naţională LARES - Liniile Aeriene Române Exploatate de Stat.

Anul 1945 aduce o nouă reorganizare iar LARES este înlocuită de Compania Aeriană TARS - Transporturile Aeriene Româno - Sovietice, care se afla în subordinea guvernului român şi a celui sovietic, dar al cărei personal a fost selecţionat tot din rândul celor care lucraseră pentru LARES.

LARES și-a schimbat numele și a devenit TAROM

După încă o reorganizare, LARES îşi schimbă numele şi devine, în data de 18 septembrie 1954 - TAROM, Transporturile Aeriene Române. Compania avea, atunci, o flotă compusă din aeronavele de producţie sovietică Lisunov Li 2 şi Ilyushin II - 14.

1966 - TAROM efectua primul zbor peste Atlantic.

1969 - TAROM îşi adaugă o premieră mondială în palmares: avionul românesc IL 18 cu însemnele TAROM a parcurs distanţa de peste 50 de mii de kilometri în jurul lumii, în mai puţin de 80 de ore de zbor. Aeronava avea la bord 65 de pasageri.

Începând cu anul 1973 - se achiziţionează aeronave "lung curier" şi se deschid noi linii trans-continentale la New York si Beijing. Capacitatea de transport a TAROM-ului era atunci de zece ori mai mare faţă de anul înfiinţării companiei.

În anul 1974 TAROM a realizat primul zbor către Sydney via Calcutta şi a introdus zboruri regulate spre New York şi Beijing.

TAROM a aderat la SkyTeam în 2010

În 1980, capacitatea de transport a companiei era dublă faţă de anul 1975 şi de zece ori mai mare faţă de anul înfiinţării. La acea dată, TAROM opera zboruri către 15 destinaţii interne. O nouă performanţă a fost atinsă în anul 1981, când s-a efectuat primul zbor fără escală pe o distanţă de 10.000 km între Bucureşti şi Bangkok. Decada anilor 1990 a marcat deschiderea unor noi rute spre Chicago, Calcutta, Milano, Chişinău, Delhi, Verona, Bologna, Salonic, München, Stuttgart şi altele.

25 iunie 2010 - Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM este membră a Alianţei SkyTeam, eveniment istoric ce marchează intrarea companiei naţionale într-o nouă epocă a existenţei sale. În prezent, TAROM operează peste 50 de destinaţii proprii şi destinaţii deservite de partenerii code share.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel