Targoviște: Dezbatere publică privind Spitalul de Boli Infecțioase. Ce spune Corneliu Ștefan, președintele CJ Dâmbovița
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Spitalul de Boli Infecțioase din Târgoviște intră în dezbatere publică privind destinul aceste clădiri, anunță Corneliu Ștefan, președintele PSD al Consiliului Județean Dâmbovița.

Sunt mai multe motive și am să încep cu cele de ordin medical, motive expuse de medicii specialiști din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște:

- Clădirea este veche, se găsește într-un stadiu avansat de degradare și nu mai corespunde din punct de vedere  al unor condiții minime  igenico-sanitare de funcționalitate a unui spital încă din anul 2014 9conf. Ord. MSP 914/2016, cu modificările  și completările ulterioare);

- Nu pot fi asigurate circuitele funcționale pentru cazarea și îngrijirea curentă a bolnavilor pe perioada internării în spital;

- Compartimentarea actuală nu permite o izolare corespunzătoare pe categorii de izolare;

- Nu asigură confortul psihic al pacienților și personalului față de un standard normal;

- Organizarea unei secții de Pediatrie trebuie să asigura îngrijirea pacienților copii, oblogatoriu, în compartimente distincte, în funcție de vârstă (grupă de sugari și copii de 1-3 ani, grupa copii preșcolari și grupa copii școlari). Grupa sugari și copii mici necesită, în plus anexe medicale și gospodărești propeii.  Din punct de vedere al construcției, vă pot spune că spitalul a fost ridicat în perioada 1935-1940, funcționalitatea inițială fiind de școală.

- Ca suprafață, S+P+1E+2Ep, clădirea are 3009 mp și este construită, în totalitate din zidărie de cărămidă.

- În ceea ce privește funcționalitatea, doar la parter există o legătură cu aripile clădirii, acest lucru lipsind la subsol, etaj 1 și etaj 2, toate fiind separate printr-un zid.

- Circulația între niveluri este asigurată de trei scări, două deservind un tronson și cea de-a treia deservind un alt tronson.

- Ventilația saloanelor și a spațiilor de tratament se realizează prin geschiderea geamurilor, nefiind prevăzute echipamente speciale unui spital de boli infecțioase.

- Încălzirea spitalului se realiza printr-un sistem de calorifere din fontă cu ajutorul a două cazane termice montate la subsolul clădirii.

- În ceea ce privește instalațiile electrice, acestea nu mai prezentau siguranță în exploatare încât din perioada în care spitalul era funcțional.

Prima propunere, pe care am discutat-o cu medicii Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, este aceea de a construi , zn locul acestuia, din temelii, un spital nou de pediatrie modern, sigur, cu toate dotările necesare și care să corespundă tuturor normelor în vigoare. 

Așadar, în locul clădirii vechi de 87 de ani, cu semne vizibile ale trecerii timpului, tencuieli și ziduri fisurate, planșee degradate, fundații afectate, pereți cu infiltrații din cauza slabei hidroizolații și scări nesigure, noi propunem construcția unui spital de pediatrie modern:

- Un imobil cu o suprafață de aproximativ 4.000 mp;

- 40 - 50 paturi spitalizare continuă în secția de pediatrie;

- Bloc operator cu ATI;

- Ambulatoriu integrat de pediatrie cu mai multe specialități;

- Specializare de zi: 4-6 locuri;

- Un ambulatoriu RMN și radiologie pediatrică;

- O parcare supraetajată de aproximativ 100 de locuri pentru personal și pacienți.

Valoarea estimată a investiției este de peste 20.000.000 de euro, sumă pe care o vom atrage din fonduri europene, dar la care vom contribui și din veniturile proprii.

Decizia aparține dâmbovițenilor! Am prezentat aici principalele informații, astfel încât, în cunoștință de cauză, să putem lua cea mai bună hotărâre, precizează Corneliu Ștefan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel