Țara MODEL în lupta contra COVID-19. Are printre printre cele mai mici rate de infectare. Cum au reușit
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
O țară este prezentată drept model în lupta contra Covid-19. A reuși să aibă una dintre cele mai mici rate de infectare și o economie de succes.

Este vorba despre Finlanda, țară care potrivit experților are una dintre cele mai mici rate de infectare cu COVID-19. A impus restricții de la începutul pandemiei, dar a reuși să își mențină o economie de succes, scrie Financial Times.

Finlanda a înregistrat cu 90% mai puține decese de coronavirus pe cap de locuitor decât Suedia, iar economia sa a scăzut cu mai puțin în prima jumătate a anului 2020. Chiar și acum, în timp ce restul Europei se preocupă de o creștere mare a cazurilor, Finlanda are una dintre cele mai scăzute rate de infecție de pe continent, deși a bifat unele creșteri în ultimele două săptămâni.

Experții au afirmat că abordarea Finlandei, similară cu abordarea Danemarcei și Norvegiei - de a închide rapid, dar nu total pentru a controla pandemia, iar apoi redeschiderea după câteva luni a fost una dintre cele mai de succes din Europa în această etapă timpurie a pandemiei. 

„Închiderea nu a fost niciodată absolută și, de asemenea, am deschis relativ repede pentru vară - acest lucru poate explica efectul asupra economiei care a fost mai puțin sever”, a spus Mika Salminen, directorul securității sănătății la THL, agenția finlandeză de experți în domeniul sănătății.

Potrivit experților, avantajul Finlandei în fața celorlalte țări europene este concentrarea asupra pregătirii și modului de acțiune în caz de urgență națională, născută din experiența sa colectivă dobândită în timpul războiului din 1939-1940 împotriva Uniunii Sovietic. Finlanda are legi clare privind pandemiile și au fost aplicate pentru prima dată după cel de-al doilea război mondial. Totodată, stocurile sale de echipamente medicale şi de protecţie în caz de urgenţă sunt de invidiat, susțin experții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel