Ţara care se oferă să organizeze Eurovision 2023, dacă războiul din Ucraina continuă
Există deja o alternativă pentru Ucraina în vederea organizării Eurovision 2023, dacă războiul continuă.
Postul public de televiziune spaniol RTVE s-a oferit ca Spania să găzduiască ediţia Eurovision 2023, în locul ţării câştigătoare, Ucraina, copleşită de invazia rusă, deşi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a asigurat că ţara sa va organiza viitoarea ediţie a acestui concurs de muzică la Mariupol, relatează online ziarul spaniol La Vanguardia.
"Ceea ce s-a oferit este ca, în cazul în care Ucraina nu va putea găzdui concursul, noi să ne oferim ca sediu, însă obiectivul principal este de a ajuta această ţară cu tot ceea ce are nevoie", a declarat directoarea de comunicaţii a RTVE, María Eizaguirre, conform Agerpres.
Eizaguire a insistat că această decizie, de a se oferi drept sediu, a fost luată "în ultimele ore".
RTVE a infirmat totuşi zvonurile apărute în medii spaniole, potrivit cărora această propunere a fost lansată după un prim contact cu guvernul ucrainean.
Zelenski ar vrea ca Eurovision 2023 să se desfăşoare la Mariupol
Preşedintele Volodimir Zelenski a recurs la reţelele de socializare noaptea târziu pentru a asigura că ediţia din 2023 a Eurovision va avea loc în Ucraina.
Pentru a treia oară în istoria sa. Şi, cred, nu ultima. Vom face tot posibilul să-i primim într-o zi pe participanţii şi invitaţii Eurovision în oraşul ucrainean Mariupol. Liber, paşnic, reconstruit!, a adăugat el despre acest oraş-port din sudul ţării ocupat de trupele ruse şi distrus aproape în totalitate.
Mulţumesc Kalush Orchestra pentru victoria sa şi tuturor celor care ne-au votat! Corul nostru victorios în lupta împotriva inamicului nu este departe. Slavă Ucrainei!, a scris, de asemenea, şeful statului ucrainean.
Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra, a câştigat Eurovision 2022 cu piesa "Stefania", în urma finalei ce a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică la Sala Pala Olimpico din Torino. Ucraina a primit 631 de puncte.
Ultima dată când s-a întâmplat ceva similar, adică o ţară câştigătoare nu a putut organiza concursul, a fost în 1980, când Olanda a preluat organizarea EUROVISION de la Israel, ţară care a refuzat să mai organizeze competiţia după ce a câştigat-o doi ani la rând.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News