Tancurile din centrul Moscovei sunt reale, dar nu de astăzi. Imaginea din 1991 care a pus pe jar Internetul. Ce se întâmplă acum în Rusia e... sărbătoare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
O imagine din 1991, cu o descriere falsă, a pus pe jar Internetul. A pornit de pe Twitter și a ajuns știre chiar și-n România.

Imaginea a fost publicată astăzi, 10 septembrie 2022, la ora 20:30, pe contul de Twitter al lui Andrew Kernytsky, definit de două culori: galben și albastru, respectiv drapelul Ucrainei. 

Inițial, el a publicat imaginea din 1991 cu descrierea: ”Centrul Moscovei a fost închis și tancurile rusești sunt în stradă. Ultima dată când s-a întâmplat asta, în 1991, nu s-a terminat bine pentru URSS”.

Imaginea publicată are sursa originală Dima Tanin/AFP/Getty Images, este din 1991 și are descrierea: Tancurile armatei sovietice în Piața Roșie a Moscovei după ce o lovitură de stat l-a răsturnat pe președintele sovietic Mihail Gorbaciov, 19 august 1991.

Ulterior, în urmă cu aproximativ 45 de minute, Andrew Kernytsky a făcut o clarificare: ”Pentru a clarifica: fotografia este de la lovitura de stat din 1991, nu de azi”. 

Vezi în Galeria foto imaginile

Prea târziu însă, pentru că postarea a fost preluată ”de bună” de publicații și televiziuni din lume și din România. Analiștii au privit informațiile cu neîncredere, cu suspiciune și au preferat să se abțină în a comenta scenariul loviturii de stat de astăzi din Moscova, ce l-ar viza pe Vladimir Putin. Desigur, imaginea a dat frâu imaginației, iar scenariile au fost multiple, în funcție de sursa de informare. ”Ne-am săturat să comentăm desene animate” a spus un comentator care a ridicat problema unui nou fake. Și da, imaginea este reală, dar veche de 31 de ani. Descrierea induce însă în eroare și lasă de înțeles că acele tancuri vechi sunt astăzi în centrul Moscovei. 

Armata Rusiei a primit în dar tancuri. Și ocazia este specială

Între timp, din Rusia, aflăm că armata a primit un nou lot de tancuri de luptă, astăzi, în ajunul Zilei Tancului. Uralvagonzavod a predat Ministerului Apărării al Rusiei mai multe tancuri Т-90М și mașini blindate, este informația ce vine de la Moscova (trad. Doinița Manic). 

Predarea aceasta nu este întâmplătoare. Duminică, în Rusia, este sărbătorită Ziua Tancului. Această sărbătoare a tancurilor și a constructorilor de tancuri își urmărește istoria încă din vremea sovietică.

Ziua tancului din Rusia sărbătorește serviciul și sacrificiile echipajelor de tancuri și ale comandanților din formațiunile blindate încă de la Războiul Civil Rus, când tancurile au fost folosite pentru prima dată pe teritoriul Rusiei.

Sărbătoarea a fost instituită în URSS printr-un decret al Prezidiului Sovietului Suprem, în 11 iulie 1946, pentru a comemora rolul forțelor mecanizate și blindate din Armata Roșie în înfrângerea omologilor lor inamici din Wehrmacht, în timpul Marelui Război Patriotic. 

Până în 1980, această sărbătoare a fost celebrată în 11 septembrie, dar în 1980 a fost stabilită o nouă dată, respectiv a doua duminică a lunii septembrie, care, de această dată, coincide. 

Și dacă vă temeați că s-au trezit rușii, nu, ei au ieșit să sărbătorească. Să-și sărbătorească tancurile. 

Între timp, în Ucraina... 

Armata ucraineană a eliberat orașul Kupiansk.

Armata ucraineană a eliberat orașul Kupyansk din regiunea Harkov, ocupat până acum de invadatorii ruși, scrie nv.ua. Sâmbătă, 10 septembrie, această informație a fost confirmată de reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, prin postarea unei fotografii cu luptătorii Forțelor Armate ale Ucrainei, care țin în mâini steagul albastru și galben în apropierea clădirii Consiliului Local.

Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel